Opština plaća dio zarada komunalcima

Zaposlenima u opštinskom preduzeću, koji su u štrajku, lokalna uprava uplatiće danas prvi dio pomoći

1592 pregleda 0 komentar(a)
Juče ispred Opštine, Foto: Goran Malidžan
Juče ispred Opštine, Foto: Goran Malidžan

Zaposlenima u pljevaljskom Komunalnom preduzeću lokalna uprava uplatiće sjutra prvi dio pomoći, kako bi ublažila tešku situaciju u kojoj se nalaze radnici tog preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja.

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku zaposlenih sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem.

Zaposleni u Komunalnim uslugama duguje se 1. zarada, a 3. aprila posljednju platu su primili za maj prošle godine.

Predsjednik Sindikalne organizacije Komunalnih usluga Vukadin Šljukić kazao je da im je Golubović obećao da će drugi dio pomoći isplatiti u periodu od 5. do 10. septembra.

Kazao je da još nije poznato sa koliko će Opština pomoći zaposlene u tom preduzeću, a da su oni tržili da to budu tri minimalne zarade u Crnoj Gori odnosno oko 700 eura.

Šljukić je istakao da je predsjednik Opštine prihvatio njihov zahtjev da se formira komisija koja će preispitati rad prethodnog rukovodstva preduzeća, koje je, smatraju oni, dovelo preduzeće u ovakvu situaciju.

Radnici su tražili i da se preduzeću da dodatnih sto dana kako bi izašlo iz sadašnjih problema, dajući punu podršku sadašnjem direktoru Dragiši Džariću.

Zaposleni su odlučili da nastave štrajk koji su započeli 19. avgusta uz poštovanje minimuma procesa rada jer nije ispunjen nijedan zahtjev koji su dostavili Opštini Pljevlja.

Radnici taže da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama.

Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade od šesnaest koliko se duguju zaposlenima u ovom kolektivu.

Radnici traže da se ispoštuje i Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa isplate otpremnine.

Radnici svakodnevno po sat protestuju ispred ulaza u zgradu Opštine Pljevlja. Preduzeće Komunalne usluge obavljaju usluge sahranjivanja, na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge, i brine o skloništu za napuštene životninje. Direktor preduzeća Dragiša Džarić koji je preuzeo upravljanje preduzećem prije par mjeseci nedavno je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko u skorije vrijeme nadležni u Opštini i Državi ne pomognu ovom preduzeću.

Kazao je da preduzeće trenutno klizi prema stečaju, za čim, smatra on, nema potrebe.

Bonus video: