Godina prođe bez direktora škole

Tokom oba konkursa za izbor direktora, jedan od kandidata za tu poziciju - profesor razredne nastave Mitar Magovčević upozorio je da ima niz dokaza da aktuelni vršilac dužnost Gordana Klikovac ne zaslužuje da stane na čelo škole

2815 pregleda 1 komentar(a)
OŠ “Branko Božović", Foto: Luka Zeković
OŠ “Branko Božović", Foto: Luka Zeković

Jedna od najvećih podgoričkih škola, OŠ “Branko Božović”, već punu godinu nema direktora, a ni nakon dva konkursa još nije odabran novi rukovodilac, koji bi ustanovu vodio u naredne četiri godine.

Na čelu škole je od prošlog ljeta Gordana Klikovac, kao vršilac dužnosti funkcije direktora, iako pojedine njene kolege osporavaju validnost diplome stečene na privatnom fakultetu u distriktu Brčko, Bosna i Hercegovina.

Prvi konkurs za izbor direktora bio je zimus i tada nije izabran novi rukovodilac škole, već je Klikovac ponovo postavljena za v. d..

Iako je procedura drugog konkursa, prema našim informacijama, okončana krajem jula, još nije imenovan novi direktor, ali ni novi vršilčac dužnosti. To je potvrđeno i iz Ministarstva prosvjete.

“Mandat vršiocu dužnosti je istekao tek prije par dana, a izbor još uvijek nije izvršen. Škola funkcioniše u najboljem redu, jer ima ne samo poziciju direktora, već i pomoćnika, sekretara i sve druge neophodne za uredan rad. Što se tiče v. d. stanja, nema zakonskih ograničenja. Pritom, v. d. stanje nije nikakvo vanredno stanje, već period u kome škola funkcionise redovno, do izbora direktora sa najboljim programom i referencama”, kazali su iz Ministarstva.

Tokom oba konkursa za izbor direktora, jedan od kandidata za tu poziciju - profesor razredne nastave Mitar Magovčević upozorio je da ima niz dokaza da aktuelni vršilac dužnost Gordana Klikovac ne zaslužuje da stane na čelo škole.

Magovčević je dostavio Ministarstvu prepiske sa organima zaduženim za proces visokog obrazovanja u BiH, a u kojima mu je odgovoreno da je Klikovac završila fakultet koji u toj zemlji nema akreditaciju.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH su mu odgovorili da Internacionalni univerzitet u disitriktu Brčko nije akreditovan, te da u BiH ne priznaju diplome neakreditovanih ustanova u svrhu zaposlenja.

Takođe su mu sugerisali da se u vezi sa licencom, odnosno dozvolom za rad informiše u Odjeljenju za obrazovanje Brčko distrikta.

Iz Ministarstva su ranije odgovorili “Vijestima” da je diploma Gordane Klikovac priznata u skladu s crnogorskim propisima.

Kazali su i da ih je Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta dopisom obavijestilo da je “u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju u Brčko distriktu, propisano da rješenje izdato visokoškolskim ustanovama prije stupanja na snagu ovog zakona predstavlja licence i prvu akreditaciju visokoškolske ustanove, kao i da licence i akreditacija važe do rješavanja po zahtjevu za licence i akreditaciju”.

“Dalje je dopisom navedeno da su svi dokumenti - diplome koje su izdate od strane visokoškolskih ustanova s područja Brčko distrikta priznate i ispunjavaju uslove za priznavanje u inostranstvu”, odgovorili su tada iz Ministarstva.

Bonus video: