Standardi EU kao prioritet

Ciljevi su zajednička obuka zaposlenih, zajednički nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama
51 pregleda 2 komentar(a)
Regionalna asocijacija vodećih medija, Foto: Boris Pejović
Regionalna asocijacija vodećih medija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2018. 06:24h

Šest vodećih medijskih kuća iz Jugoistočne Evrope osnovalo je regionalnu asocijaciju čiji će ciljevi biti međusobna saradnja i podrška, zajednička obuka zaposlenih, razmjena sadržaja, koordinirani nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi unapređenja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu.

To je odlučeno na nedavnom sastanku predstavnika ovih medija u Podgorici.

U saopštenju asocijacije se navodi da će prvi predsjednik njene Skupštine biti direktor “Vijesti” Željko Ivanović.

Ime udruženja je Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE). Osnivači su, pored Vijesti, Oslobođenje (Sarajevo), AMG (Beograd), Koha (Priština), Sloboden pečat (Skoplje), Koha (Skoplje).

Asocijacija će biti registrovana kao NVO sa sjedištem u Podgorici.

Ciljevi Asocijacije biće i rad na implementaciji evropskih standarda koji se traže od svih zemalja regiona u fazi pristupnih pregovora sa EU u pogledu zaštite novinara, prava na slobodu izražavanja, fer uslova na tržištu, transparentnog i nezavisnog rada regulatornih agencija. Takođe, zajednički nastup ka velikim međunarodnim oglašivačima, saradnja sa strukovnim organizacijama u Evropi, solidarnost između medija regiona, kao razmjena znanja i iskustva među članicama Asocijacije.

Planirana je organizacija zajedničkog treninga za članice Asocijacije po konkretnim segmentima biznisa (prodaja, marketing, video produkcija, e-paper, itd..), te organizacija velike godišnje tematske konferencije u jednom od regionalnih centara, na koju bi bili pozvani svi relevantni mediji iz regiona, EU, eksperti iz ovih oblasti, politički lideri, predstavnici strukovnih udruženja iz regiona i EU.

Jedan od prioritetnih zadataka, kako piše, je i povezivanje sa evropskim i svjetskim asocijacijama izdavača (ENPA i WAN).

Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Podgorici je podržala ovu ideju prepoznajući njen značaj za medijsku zajednicu regiona Jugoistočne Evrope, a uskoro će u svim medijima koji su osnivači Asocijacije, OEBS/OSCE objaviti i nagradni konkurs kojim će se studenti dizajna pozvati da pošalju rješenja za logo Asocijacije.

Sa sastanka je upućen poziv i ostalim medijima regije, koji smatraju da je međusobna saradnja dobrodošla i neophodna, da se pridruže Asocijaciji i rade na promociji principa i realizaciji ciljeva zacrtanih u osnivačkim dokumentima Asocijacije. Rad Asocijacije finansiraće se iz članarine.

Bonus video: