Ugovor o donaciji Bemaksa Opštini Kolašin nezakonit?

Martinović tvrdi da je ugovor zaključen nakon asfaltiranja, a u djelovodnu knjigu zaveden retroaktivno i to nakon upisa pisma namjere od 24. jula, ne navodeći datum upisa ugovora

15866 pregleda 2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović i njegova administracija napravili su niz krivičnih djela u vezi sa zaključivanjem ugovora o donacijama sa Bemaksom, tvrdi šef odborničkog kluba i potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović.

On je pozvao državno tužilaštvo “da hitno reaguje i preduzme sve neophodne radnje kako bi se počinioci krivičnih djela priveli licu pravdi”.

Ukoliko to ne učini tužilaštvo, kaže Martinović, Demokrate će predužeti pravne radnje “da te kriminalne radnje budu pravno procesuirane, a odgovorna lica kažnjena”.

Prema Martinovićevim riječima, “ugovor o donaciji sa Bemaksom koji je po zakonu trebalo da bude zaključen prije asfaltiranja, zaključen je tek 11. avgusta”.

“Dakle, ugovor je zaključen nakon partijskog asfaltiranja, a u djelovodnu knjigu zaveden retroaktivno i to nakon upisa pisma namjere od 24. jula, ne navodeći datum upisa ugovora. Time su Bulatović i njegova administracija, uključujući zaposlene u Sekretarijatu za opštu upravu, napravili niz krivičnih djela, a sve po direktivi vrha kolašinskog - Demokratske partije socijalista (DPS)”, tvrdi Martinović.

On objašnjava da je odbornički klub Demokrata 4. avgusta tražio uvid u djelovodnu knjigu, kao i spisak svih razmijenjenih akata opštine Kolašin sa Bemaksom od početka ove godine. Martinović tvrdi da im “niko nije odgovarao, dok se pravno muljanje nije sprovelo do kraja”.

“Predstavnici lokalne samouprave su tek 13. avgusta napravili rješenje kojim nam se taj uvid omogućava. Potpuno je jasno da se za tih desetak dana, u strahu i panici, nakon našeg dopisa gdje tražimo pomenute ugovore, tražilo rješenje kako da izađu iz zone krivično-pravne odgovornosti. Na taj način su pravnim vratolomijama napravili još goru stvar”, tvrdi Martinović.

Vladimir Martinović
Vladimir Martinović

Tvrdi da je “tokom neposrednog uvida od strane ovlašćenih predstavnika koji je obavljen 17. avgusta uočeno više nepravilnosti kada je riječ spornom ugovoru, koji je upisan u djelovodnu knjigu pod rednim brojm 4111”.

Martinović podsjeća na član 10 Uredbe o kancelarijskom poslovanju, organa državne uprave, kojim je propisano šta se sve u djelovodnik unosi.

“U konkretnom slučaju nedostaju podaci o kojem se ugovoru radi, datumu i pošiljaocu istog. Nadalje, u djelovodnoj knjizi je naveden broj organizacione jedinice 02 koji pripada Službi predsjednika, budući da jedino Bulatović može zaključivati ugovore u ime Opštine. Prilikom uvida službenica Sekretarijata za opštu upravu navela je da ugovor nije prošao interne (dostavne) knjige bilo koje organizacione jedinice. Navela je i da je ugovor pisarnici dostavila glavna administratorka Lidija Lašić”, kaže Martinović.

Zbog toga, tvrdi on, nejasno je “ko je i na koji način dostavio sporni ugovor Bulatoviću na potpisivanje i gdje je ugovor arhiviran, budući da ga nijedna organizaciona jedinica nije primila”.

“Neće biti valjda da je sporni Ugovor sam ušetao u zgradu opštine, sam se potpisao i zaveo, već se jasno znaju pravila i procedure. Pozivam javno Bulatovića da javnosti saopšti ko ga je natjerao da potpiše sporni ugovor i time napravi više krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja i podstrekavanje drugih na ista. Tako bi sa sebe skinuo odgovornost da on nije stvarni šef kolašinskog ogranka OKG već onaj ili ona koja mu izdaje nezakonita naređenja”.

Potpredsjednik Demokrata napominje da “nema ništa protiv asfaltiranja, osim kad je u službi jedne partije, grupe pojedinaca i mimo zakona”.

Iz kabineta predsjednika Opštine i službe glavne administratorke “Vijestima” su juče kazali da ne žele da komentarišu optužbe Demokrata.

Bonus video: