Stijepović radio kako mu Vlada kaže

Vlada dodijelila stanove nekolicini profesora umjetničkih fakulteta kao "radni prostor", a oni su ih otkupili, piše u prijavi
453 pregleda 1 komentar(a)
Mira Samardžić, Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Mira Samardžić, Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2018. 19:39h

Specijalni državni tužilac Mira Samardžić smatra da aktuelni gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović nije zloupotrijebio službeni položaj 2012., kada je kao šef Vladine Komisije za rješavanje stambenih pitanja, nekolicini profesora umjetničkih fakulteta dodijelio stanove kao “radni prostor”.

Stanove, koje su koristili kao prostor za rad, a koje su kasnije otkupili pod povoljnim uslovima, dobili su tada Nataša Đurović, Radovan Papović, Branimir Popović, Žarko Mirković, Nenad Šoškić i aktuelni ambasador u Srbiji Branislav Mićunović. Većina profesora su ili istaknuti članovi DPS ili slove za simpatizere vladajuće partije.

Podnosilac krivične prijave protiv Stijepovića, poslanica DF-a Branka Bošnjak je protiv rješenja SDT podnijela žalbu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Tužiteljka Samardžić u rješenju ističe da je Stijepović tada izvršavao zaključke Vlade, s obzirom na to da je u tom momentu bio predsjednik Vladine Komisije za rješavanje stambenih pitanja.

"Iz spisa predmeta i prikupljene dokumentacije proizlazi da je u septembru 2010. Vlada donijela zaključak kojim je prihvaćen predlog Ministarstva finansija za preuzimanje stambenog prostora na lokaciji Univerzitetski centar I to 3.255 metara kvadratnih, po cijeni od 861 euro za kvadrat. Obaveza Komisije za rješavanje stambenih pitanja Vlade je bila da šest stambenih jedinica dodijeli fakultetima umjetnosti za rješavanje radnih prostora profesora. Nakon toga, Vlada je izmijenila zaključak u dijelu koji se odnosi na to da će Komisija izvršiti raspodjelu ustanovama i pojedincima u skladu sa Odlukom o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, s tim što je u obavezi da šest jedinica podijeli profesorima kao radni prostor”, stoji u rješenju Samardžić.

Bošnjak smatra da je ono “skandalozno i sramno”.

Navodno je Stijepović, prema njenom mišljenju, morao da radi sve što mu Vlada naloži, bez obzira na to da li je to zakonito ili ne, jer ga je Vlada postavila na to mjesto.

“Da ne kažem da nas ona obavještava da je on sam, mimo članova Komisije za rješavanje stambenih potreba, izvršavao nalog Vlade, a pozivao se na Pravilnik kojim se u radu rukovodi Komisija i čak potpisao sebe kao predsjednika. I tako je dao u zakup šest stanova, iako nema podataka da su profesori ikad plaćali zakup i koliko je on iznosio”, kaže Bošnjak.

Ističe da se iz rješenja tužioca vidi da je “Stijepović omogućio privilegovanim profesorima koji se bave umjetnošću da otkupe stanove pod povoljnim uslovima, navodno kao radne prostore bez oglašavanja, pozivajući se na odredbe Pravilnika koje niti u jednom članu ne pomunju mogućnost dodjele radnih prostora”.

“Svi ovi, DPS-u bliski profesori imali su i te kako dobro riješeno stambeno pitanje, a ovo je bio poklon da obezbijede i svoju djecu o našem trošku, i to u prvoj gradskoj zoni. Očiglednu zloupotrebu položaja izgleda da samo ne vidi tužiteljka Samardžić, zato sam podnijela pritužbu VDT Stankoviću i nadam se da će on savjesnije i profesionalnije sagledati činjenično stanje i podući optužnicu protiv nesavjesnog rada i zloupotreba Stijepovića ili njegovih nalogodavaca iz Vlade”, zaključila je Bošnjak.

UZI: Za Žarka Mirkovića nije sprovedena procedura

U rješenju Samardžić ističe da su prikupljene i informacije od službenika Uprave za imovinu, kojima je poznato da je Komisija donijela rješenje o dodjeli šest stanova u zakup na neodređeno vrijeme sa pravom kupovine pod povoljnim uslovima.

"Navedeno je da za Žarka Mirkovića nije sprovedena procedura, jer nije posjedovao dokumentaciju. Službenici Uprave dodaju da nijesu vršili provjere da li su podnosioci zahtjeva imali riješeno stambeno pitanje…Ne sjećaju se da su ikad do sada imali slučajeve davanja u zakup na korišćenje radnih prostora, već da je ovo prvi put … U katastru je navedeno da se radi o stanovima, pa nijesu tretirani kao radni prostor ”, piše u odluci..

Bonus video: