Nema proizvodnje dok nas ne isplate

Bivši radnici “Vektre Nord“ podsjetili da im je prijašnji vlasnik Dragan Brković ostao dužan više od 60 zarada

6464 pregleda 2 komentar(a)
Špicer, Šćepanović i Mrdak, Foto: Dragana Šćepanović
Špicer, Šćepanović i Mrdak, Foto: Dragana Šćepanović

Bivši radnici „Vektre Nord“ odlučni su u namjeri da ne dozvole kupcu tog preduzeća da počne proizvodnju sve dok ne budu izmirena njihova potraživanja. Njihova bivša firma, koja je bila u vlasništvu Dragana Brkovića, u stečaju je već dvije godine. To preduzeće je nastalo, nakon što je imovinu nekadašanje kolašinske Fabrike za hemijsku zaštitu drveta „Impregnacija“, u aprilu 2007. godine, kupila “Vektra Montenegro“.

“Čuli smo da se pregovori oko kupoprodaje “Vektre Nord“ privode kraju. Nemamo ništa protiv budućih vlasnika, ali zahtijevamo od države da od novca koji dobiju na taj način, prvo isplati nas. Država ima obavezu prema nama, jer je ona i prodala “Impregnaciju“ Brkoviću i ona je bila dužna da kontroliše realizaciju investicionog i socijalnog programa. Nećemo dozvoliti da se pokrene ponovna proizvodnja, sve dok nama duguju“, tvrdi Milo Šćepanović, koji je radio i u “Impregnaciji” i u Brkovićevoj firmi.

Prema riječima njegovog kolege Slavka Špicera, bivši poslodavac im duguje više od 60 zarada i i povezivanje radnog staža od pet do osam godina.

“Naša potraživanja presudom je potvrdio Osnovni sud u Kolašinu. Priznao ih je i Privredni sud. Vještak finansijske struke u svom nalazu, takođe, potvrđuje naše riječi“, objašnjava Špicer.

“Vektra nord”: Ulaz u krug fabrike
“Vektra nord”: Ulaz u krug fabrikefoto: Dragana Šćepanović

Za 10 godina postojanja “Vektre Nord“, kaže bivši radnik Milovan Mrdak, imovina “Impregnacije“ nije prevedena na novog vlasnika.

“Vektra Nord“ nema nikave imovine, pa zbog toga ne može da se izvrši ni sudska odluka koja se odnosi na naša potraživanja. Nakon sudske odluke, izvršitelj je blokirao žiro-račune “Vektre Montenego“ i “Vektre Nord“ kako bismo naplatili to što nam duguju. Sud, drugom sudskom odlukom, odlučuje da se blokada sa žiro-računa “Vektre Montenegro“ ukloni. Nama je to nevjerovatno, jer je to preduzeće kupac “Impregnacije“ i majka firma “Vektre Nord““, objašnjava Mrdak.

Na računu preduzeća u stečaju, tvrde radnici, odavno nema ni centa, pa ne postoji stečajna masa.

O svojim problemima obavijestilu su mnoge, počev od predsjednika Opštine do predsjednika države, uglavnom, bez rezultata.

Bonus video: