Pantović: Morsko dobro mi nezakonito otima terasu

Vlasnik “Apolona”, advokat Ratko Pantović, u odgovoru Morskom dobru osporio pravnu valjanost posljednjeg tendera na kojem je ta lokacija data u zakup kompaniji “Nemesis” iz Podgorice

18360 pregleda 3 komentar(a)
Terasa lokala “Apolon” u prvom planu i do nje terasa “Astorie”, Foto: Siniša Luković
Terasa lokala “Apolon” u prvom planu i do nje terasa “Astorie”, Foto: Siniša Luković

Netačna je tvrdnja JP Morsko dobro da je javni poziv za zakup lokacije terase “Apolon” u Tivtu od 16. juna 2020. ponovljeni poziv. To je prvo oglašavanje javne licitacije od 1. januara 2020. i neka Morsko dobro donese dokaz da je ranije objavljen poziv i da je propao.

To se, između ostalog, navodi u reagovanju advokata Ratka Pantovića, koji je optužio državno preduzeće i komuinalnu inspekciju za niz nezakonitih radnji.

Morsko dobro zatražilo je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), odnosno Komunalne inspekcije Opštine Tivat da postupe u skladu sa zakonom i oslobode lokaciju privremenog objekta terase u zoni morskog dobra na gradskoj rivi Pine u Tivtu, a koju je unatrag nekoliko godina koristio kafić “Apolon” u vlasništvu Pantovića.

MORT je 14. avgusta Komunalnoj inspekciji Opštine naložio da obavi inspekcijski nadzor u vezi s korišćenjem lokacije sporne terase sa aspekta posjedovanja validnog ugovora o njenom zakupu, te da postupi u skladu sa zakonom.

Do danas, međutim, mobilijar kafića “Apolon” nije uklonjen sa sporne terase jer je njegov vlasnik Pantović osporio pravnu valjanost posljednjeg tendera na kojem je Morsko dobro ovu lokaciju dalo u zakup kompaniji “Nemesis” iz Pogorice, vlasniku susjednog malog hotela “Astoria”.

“S obzirom na to da se radi o prvom pozivu, preduzeće „Nemesis“ nije imalo pravo da konkuriše, bez obzira učestvovao ja ili ne na licitaciji. To pravilo važi za sve terase od Ulcinje do Igala. Nikada od kada postoji JP Morsko dobro se nije desilo da se izda terasa drugom ispred tuđeg lokala“, saopštio je Pantović. On je naveo da je pokrenuo tužbu za poništenje ugovora sa preduzećem „Nemesis“ pred Osnovnim sudom u Kotoru sa predlogom privremene mjere, zbog čega je, kako navodi, organ koji vodi upravni postupak - uklanjanje terase po zakonu u obavezi da prekine postupak dok se ne riješi prethodno pitanje. „Komunalna inspekcija opštine Tivat osim toga nije ni nadležna za uklanjanje terase. Zakonom o gradnji objekata decidno je navedeno da se privremeni objekti, uređaji i oprema objekti čije se postavljanje, odnosno građenje, ne definiše planskim dokumentom. Reagovanje komunalne policije predstavlja krivično djelo, kao i izdavanje terase Draganu Peroviću, od koga trpim neviđeni pritisak”, naveo je Pantović.

On tvrdi da je Morsko dobro bilo u obavezi da raskine ugovor sa Perovićem za terasu ispred hotela “Astorija“ jer je suprotno UTU postavio metalnu tendu umjesto suncobrana”.

“Nakon naše prijave, naknadno kroz 15 dana su izdati novi UTU Peroviću da bi zakonski pokrili postavljanje tende, što predstavlja novo krivično djelo službenika Morskog dobra. Umjesto da raskine ugovor sa Perovićem, MD mu daje u zakup našu terasu”, saopštio je Pantović.

On je pojasnio da je sa “Heta assets resolution” Podgorica zaključio ugovor o kupoprodaji nepokretnosti 7. septembra 2017. kod notara Verice Knežević, a da je nakon dvije godine “Heta assets resolution” tu nepokretnost ponovo prodala Peroviću.

“Za tu prodaju ne postoji odluka upravnog odbora niti saglasnost. Čak upravni odbor ni do danas ne zna da je ta nepokretnost ponovo prodata niti su vlasnici “Heta assets resolution” obaviješteni o tome i čak su falsifikovali raskid ugovora sa mnom”, kazao je Pantović koji je podnio tužbu za rsakid ugovora između “Hete” i Perovića.

On navodi da je nakon toga Perović pred opštinom Tivat pokrenuo postupak za iseljenje nepokretnosti.

“Jasno je i laiku da se postupci za iseljenje lokala “Apolon” i uklanjanje terase moraju prekinuti dok se pravosnažno riješe tužbe. Sve drugo predstavlja nezakonite radnje i krivična djela postupajućih organa. Zavisno od odluke suda odredićemo se da li ćemo sami iseliti iz lokala ili ostati tu. Nejasno je zašto se vrši neviđen pritisak i žuri se za iseljenjem kad ne postoji zakonski razlozi za to. O svemu smo obavijestili i upozorili sve relevantne inspekcije i specijalnog tužioca Milivoja Katnića”.

Inspekcija: Predmet smo dobili tek 17. avgusta

Povodom teksta “Inspekcije da terasu predaju Astoriji”, reagovala je Uprava za inspekcijske poslove Opštine Tivat. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Upravi za inspekcijske poslove Opštine Tivat je dana 17. 8. 2020.godine proslijeđena je inicijativa za postupanjem JP “Morsko dobro” od strane Novaka Lakušića, inspektora koordinatora Ministarstva održivog razvoja i turizma, gdje se navodi da je kontrolom zone morskog dobra utvrđen niz nepravilnosti na prostoru šetalište Pine, lokacija 6.11 iz Progama privremenih objekata za Opštinu Tivat, gdje je stavljena u funkciju terasa ugostiteljskog objekta “Apolon”, a da je za navedenu lokaciju sa JP “Morsko dobro” zaključen Ugovor o korišćenju sa “Nemesis” DOO Podgorica dana 17. 7. 2020.godine. Postupajući po službenoj dužnosti, a u vezi sa prednje navedenom inicijativom, komunalni inspektor je, shodno ovlašćenjima iz člana 202a novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, dana 24. 8.2020.godine izvršio inspekcijsku kontrolu u pogledu ispunjenosti uslova za postavljanje privremenog objekta-terase ugostiteljskog objekta “Apolon”, gdje je konstatovano da isti ne posjeduje Prijavu za postavljanje privremenog objekta, te je subjektu nadzora ukazano da u ostavljenom roku ukloni predmetnu terasu, u suprotnom će biti doneseno rješenje o uklanjanju i terasa će biti uklonjena u roku propisanom Zakonom o inspekcijskom nadzoru. Za naglasiti je da je članom 222 stav 3 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata data mogućnost Komunalnoj inspekciji u jedinici lokalne samouprave koja je donijela program privremenih objekata, da počne sa vršenjem inspekcijskog nadzora u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona (stupio na snagu 14. 8.2020.), te da je Komunalni inspektor i pored ove zakonske mogućnosti, predmetni inspekcijske nadzor započeo bez odlaganja”, piše u reagovanju.

Bonus video: