Brojem označene i ulice i kuće

U mnogim naseljima u okolini Glavnog grada promijenjena imena ulica

25646 pregleda 7 komentar(a)
Jedna od nedavno obilježenih ulica u Gornjim Kokotima, Foto: Boris Pejović
Jedna od nedavno obilježenih ulica u Gornjim Kokotima, Foto: Boris Pejović

Gotovo sve ulice u naseljima na teritoriji Glavnog grada dobile su ili će dobiti imena, ali ne po značajnim istorijskim ličnostima ili događajima. Ulice su označene brojem, a svaka kuća je dobila svoj broj, iako zvanična odluka o ovom potrezu gradskih vlasti nikada nije donijeta.

Ulice su dobile nazive na Pričelju, u Donjim i Gornjim Kokotima, selima u okviru Gradske opštine Golubovci, dijelu Zagoriča...

Većini naselja dodijeljeni su nazivi s brojevima - odnosno Ulica I, II, III,... Ipak, ima primjera, poput zetskog Botuna, gdje su pojedine ulice dobile konkretnija imena.

Iz Glavnog grada “Vijestima” nisu odgovorili na osnovu koje odluke su postavili ili postavljaju table s nazivima ulica i brojeve na kućama. Sudeći prema materijalima sa sjednica Skupštine Glavnog grada, zvanična odluka o ovom potrezu gradskih vlasti nikada nije donijeta.

Mještanin Gornjih Kokota Slobodan Pejović požalio se “Vijestima” da su nadležni prilikom postavljanja brojeva njegovu kuću “preskočili”.

Pejović ističe da su ulice u tom podgoričkom prigradskom naselju nedavno dobile imena.

“Saobraćajnica gdje je moja preko stotinu godina stara kuća i nova, nazvana je Ulica 4. Sve ulice su dobile takve nazive – odnosno Ulica 1, Ulica 2, Ulica 3... Međutim, na svim kućama u mome naselju su postavljeni brojevi, ali kod mene nisu. Radili su po nekom planu, odnosno na osnovu zvaničnih podataka, nisu mogli napamet. Kuća se vodi na mene, plaćam struju, vodu, porez”, naveo je Pejović.

Pejović pored nove kuće, a iza se nalazi stara
Pejović pored nove kuće, a iza se nalazi starafoto: Boris Pejović

On je istakao da je bio u vinogradu kad su postavljane table, da nije vidio ko je to radio, ali da to nije razlog da ne označe brojem njegovu kuću.

“Penzioner sam, imam prebivalište u Srbiji, odnosno u Beogradu, ali ovde budem od februara do oktobra svake godine”, kazao je Pejović.

Mještani Botuna, kako su istakli, razočarani su i začuđeni, kakve su nazive dobile ulice u tom naselju.

Kako je pojasnio Zdravko Vukčević, ulice su u tom selu od pamtivijeka imale svoja imena, koja su im mještani dali.

“Mi mještani smo tačno znali kada neko kaže Velja ulica, koja je i gdje je to. Štitarska ulica je preimenovana u Glavnu, potpuno bez ikakvog rezona”, kazao je Vukčević.

On je istakao da mještani nemaju ništa protiv postavljenih brojeva na kućama, ali da traže da nadležni promijene imena ulica, odnosno da prihvate ona ranija, koja su takva “od kada je vijeka u Botunu”.

“Imamo sada Ulicu 26, 28, kakvi su to nazivi. Mi imamo ulicu Mišurica, a oni su postavili tablu s nazivom Nasip. Treba da postave tablu s nazivom Crnojevića ulica, za koju svi u Botunu znaju”, kazao je Vukčević.

Da bi neka saobraćajnica dobila zvaničan naziv, neophodno je da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova utvrdi predloge, usvoji ih i onda pošalje Skupštini Glavnog grada na konačan amin.

Sredinom prošle godine, na predlog Savjeta, u Podgorici je veliki broj ulica dobio nazive.

Nazive su dobile ulice u naseljima Drač - Cvijetin brijeg, Zagoriču, dijelu Zlatice, Momišića, Donje Gorice, Konika,...

Ulicu je tada dobio narodni heroj Rifat Burdžović Tršo, visoki funkcioner Crne Gore i SFRJ Veselin Đuranović, narodni heroj Filip Bajković, dobrotvor Vaso Ćuković, privrednik i revolucionar Petar Sinanović Nagib...

Bonus video: