Ford od 30.000 eura u godini krize

Iz Agencije su “Vijestima” potvrdili kupovinu, te kazali da za automobil plaćaju godišnje pet hiljada eura, a da je vozilo kupljeno na lizing, sa periodom otplate od pet godina

14675 pregleda 33 reakcija 4 komentar(a)
Tvrde da nema vozača: Radonjić, Foto: Savo Prelević
Tvrde da nema vozača: Radonjić, Foto: Savo Prelević

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) u godini štednje i epidemije novog koronavirusa kupila je novi automobil “ford mondeo” vrijedan 30 hiljada eura.

Iz Agencije su “Vijestima” potvrdili kupovinu, te kazali da za automobil plaćaju godišnje pet hiljada eura, a da je vozilo kupljeno na lizing, sa periodom otplate od pet godina.

“Automobil je kupljen putem sprovedene procedure javnih nabavki, na lizing, na period otplate od pet godina, sa godišnjim anuitetima od 5.000 eura”, kazali su “Vijestima” iz AZLP.

Negirali su navode izvora “Vijesti” da službenog automobila nema na parkingu i da ga koristi predsjednik Savjeta Sreten Radonjić.

U odgovoru redakciji, navode da su prethodni predsjednik, članovi Savjeta i direktor, zahtjevom za Budžet za 2020. godine, u septembru 2019. uputili zahtjev za kupovinu dva vozila, te da im je odobrena kupovina jednog.

“Zahtjevom za budžet za 2020. godinu iz septembra 2019. tadašnja struktura organa Agencije tražila je od Ministarstva finansija sredstva za kupovinu dva vozila. Zakonom o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, na poziciji 441 Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama su odobrena sredstva za kupovinu jednog vozila”, piše u odgovoru AZLP, koje potpisuje direktor Ivan Medojević.

Dodaju i da su, prilikom upućivanja zahtjeva, obrazložili potrebu kupovine vozila.

“Agencija raspolaže sa dva službena vozila, kupljena 2010. i 2011. godine. Postojeća vozila su u stalnoj upotrebi, kako zbog potrebe dnevnog funkcionisanja Agencije, tako i zbog vršenja radnji iz nadležnosti Agencije, a to je prvenstveno nadzor na teritoriji cijele Crne Gore u dvije oblasti - zaštita ličnih podataka i slobodan pristup informacijama”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Prema podacima iz Budžeta, Agenciji je pod stavkom 441, odnosno kapitalni izdaci, odobren iznos od 9.550 eura.

Iz Agencije su kazali i da, iako je to radno mjesto sistematizovano, niko od zaposlenih nema svog vozača.

“Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Agenciji, sistematizovano je i radno mjesto vozača-kurira. Do sada, ovo radno mjesto nije popunjeno, odnosno u Agenciji ne postoji vozač-kurir, tako da niti predsjednik Savjeta niti bilo ko drugi u Agenciji nema svog vozača”, piše u odgovoru AZLP “Vijestima”.

Prema Zakonu o budžetu za 2020. godinu, budžet AZLP je 614.927,69 eura. Od toga, 490.722,69 eura opredijeljeno je za zarade i doprinose.

Bonus video: