Bogojević: Uslovi za razvoj nauke loši

"Uprkos lošim uslovima, dvadesetak kolega je objavilo radove u prestižnim časopisima sa SCI liste", kazao je Bogojević
107 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Bogojević, Foto: Boris Pejović
Dragan Bogojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2018. 17:11h

Filološki fakultet osnovna je baza za regrutovanje profesora maternjih i stranih jezika i književnosti u obrazovnim institucijama, ocijenio je dekan te visokoškolske ustanove Dragan Bogojević.

"Prednost filoloških studija predstavlja veliki broj časova jezičkih vježbi, mali broj studenata u grupi na završnim godinama studija i rad stranih lektora koji predaju svoj maternji jezik, što omogućava kvalitetnije usvajanje jezičkih znanja i kompetencija i empatijski odnos studenata i nastavnika“, rekao je Blagojević, prenosi sajt UCG.

On je podsjetio da studenti imaju mogućnost upisa na francuski, njemački, ruski i italijanski jezik i književnost bez prethodnog znanja tih jezika.

Bogojević smatra da je velika prednost što većina studenata dobija priliku da jedan semestar ili ljetnji kurs provede na govornom području jezika koji studira.

"Prisustvo Fulbrajt profesora, veliki broj ekstrakurikularnih aktivnosti - predavanja profesora sa stranih univerziteta, pozorišne aktivnosti, promocije kulturnih stvaralaca - čine filološke studije privlačnim i zanimljivim za studente“, dodao je Bogojević.

On je kazao da je međunarodna saradnja fakulteta u stalnom porastu, da fakultet tradicionalno organizuje međunarodne konferencije (Njegoševi dani i Konferencija anglista) i obilježava Dan stranih jezika.

Kazao je da fakultet dijeli zajedničku zgradu sa Filozofskim fakultetom u Nikšiću, kao i učionice i kancelarije na Ekonomskom fakultetu.

Bogojević je kazao da su nedostupnost bazama relevantnih časopisa, nedostatak savremene mediateke i simbolična sredstva za istraživanje otežavajuće okolnost za optimalan razvoj naučno-istraživačke djelatnosti.

"I pored toga, u prethodne dvije godine, dvadesetak kolega je objavilo radove u prestižnim časopisima sa SCI liste“, zaključio je Bogojević.

Studenti su ranije pisali peticiju, čija je svrha navodno bila njegova smijena.

Bonus video: