Vakcinacija djece u Kolašinu pala ispod 97 odsto

Direktorica kolašinskog Doma zdravlja dr Jelena Zindović kaže da prije šest godina samo jedno dijete nije bilo vakcinisano, zbog bolesti

5782 pregleda 0 komentar(a)
Vakcinacija uslov za polazak u školu: Dom zdravlja, Foto: Dragana Šćepanović
Vakcinacija uslov za polazak u školu: Dom zdravlja, Foto: Dragana Šćepanović

Procenat vakcinisane djece u kolašnskom Domu zadravlja je od 95 do 97 odsto.

To je, ipak, lošije u odnosu na prije šest godina kada samo jedno dijete nije bilo vakcinisano zbog bolesti, kaže direktorica te ustanove dr Jelena Zindović.

“Prije šest godina procenat vakcinacije je bio blizu 100 odsto. Trenutno, i procenat djece koja su primila MMR (vakcina protiv morbila) je nešto lošiji, kao i u ostalim domovima zdravlja. Od 2014. do 2020. godine, kod 2-3 djece se ne sprovodi program obavezne imunizacije što utiče na ukupan procenat”, rekla je ona “Vijestima”.

Zindović tvrdi da su Upravi za inspekcijske poslove, Odsjeku za zdravstveno sanitarnu inspekciju, uputili obavještenje u okviru kojeg je i spisak djece čiji roditelji odbijaju obaveznu vakcinaciju. Međutim, nema podataka koliko je roditelja i sankcionisano u Kolašinu zbog tog prekršaja.

Prema zvaničnim podacima tokom minule dvije godine, sudovi za prekršaje su u Crnoj Gori po tom osnovu ukupno izrekli 140 novčanih i 27 kazni opomene. Zbog odbijanja imunizacije, roditelji su tokom minule dvije godine sankcionisani ukupnim novčanim iznosom od 14.560 eura, što znači da su uglavnom dobijali minimalnu zakonsku kaznu.

Minimalna kazna iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura, predviđeno je zakonom.

“Uredna vakcinacija je jedini mogući način sprečavanja pojave vakcinacijom preventabilnih bolesti, sprečavanja ili smanjenja njihovih ozbiljnih komplikacija, od kojih neke dovode do smrtnog ishoda. Kontinuiranom i sveobuhvatnom vakcinacijom omogućava se efikasna i sigurna zaštita pojedinaca i cjelokupne populacije od zaraznih bolesti”, upozorila je Zindović.

Ona podsjeća i da je “obavezna vakcinacija i uslov za upis u osnovnu školu”. Mediji, smatra dr Zindović, mogu značajno uticati na kolektivnu svijest roditelja i tako doprinijeti većem procentu obavezne imunizacije.

Bonus video: