Zašto kažemo da je programiranje profesija budućnosti?

Osobina koju programiranje može izgraditi kod tvog djeteta je sposobnost rješavanja problema, odnosno orjentisanost i razmišljanje kako zadati problem najefikasnije riješiti, što je jako važna osobina i ukoliko se tvoje dijete ne odluči za karijeru programera

15553 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR
Foto: PR

Dok softveri i aplikacije okupiraju naše živote, a virtuelni svijet skoro se izjednačava sa stvarnim, digitalne vještine dobijaju sve veći značaj.

Podsjetiću te, nekada se poznavanje rada na računaru vrednovalo kao dodatna vještina koja ti može obezbijediti i mjesto u kompaniji prilikom zapošljavanja, dok je to danas vještina koja se podrazumijeva na svim razgovorima za posao. Za ovakvu promjenu nisu trebale decenije, desila se brzo, a brzo će se desiti i ona kada će se od nas zahtijevati da poznajemo i programske jezike kao osnove koje stoje iza programa koje koristimo.

foto: PR

Zašto je važno da djeca uče programiranje?

Kao neko ko već godinama radi na razvoju sistema koji će obrazovati buduće programere, kroz DoMEn školu programiranja koju sprovodimo zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom UCG, primijetio sam nekoliko važnih stvari.

Jedan dio djece sa programiranjem počinje iz ljubavi prema matematici, pa ih zanima kako se tim znanjem mogu dodatno poigrati i trenirati moždane vijuge za programerske zadatke koji često znaju da budu izuzetno složeni. Osobina koju programiranje može izgraditi kod tvog djeteta je sposobnost rješavanja problema, odnosno orjentisanost i razmišljanje kako zadati problem najefikasnije riješiti, što je jako važna osobina i ukoliko se tvoje dijete ne odluči za karijeru programera.

foto: PR

Drugi dio djece, svoju programersku priču počinje iz znatiželje i potrebe da nešto sami kreiraju. Gejmeri, kojima dosadi da igraju tuđe video igre, odluče da pokušaju da kreiraju svoju - i desi se ljubav na prvi pogled. Baš nedavno, radili smo intervju sa dječakom koji iz slične potrebe kreira svoje video igre i objasnio nam je kako je sve počelo: “Jednostavno je: zanimalo me kako kompjuter zna da sam ja nešto kliknuo u video igri koju sam igrao.”

Ipak, u poslednje vrijeme najveće interesovanje djece dešava se usled toga da postaju svjesni da su zanimanja koja podrazumijevaju programerska znanja zapravo jedna od najplaćenijih, a uspješne priče o Marku Zukerbergu, Stiv Džobsu i nekim od najbogatijih ljudi svijeta koji su počeli svoje poslovne poduhvate iz sobe ili garaže, inspirišu mlade da razmišljaju o karijeri u IT svijetu. Moram konstatovati, najplaćenija zanimanja današnjice su upravo ona koja su povezana sa IT industrijom.

Sve tri grupe djece iz potpuno opravdanih razloga žele da uplove u svijet programiranja, a svjesni su da je virtuelna stvarnost i digitalizacija naša budućnost koju mogu iskoristiti. Dugoročno i makroekonomski gledano, uz mlade koji su obrazovani za poslove vezane za softvere i nove tehnologije, država može imati stratešku i konkurentsku prednost u odnosu na ostale.

Pogodnosti karijere programera

Po istraživanju koje je sproveo McKinsey Global Institute (MGI), do 2030. godine, najveća promjena na tržištu rada desiće se u segmentu vještina vezanih za nove tehnologije. Do 2030., usled sve veće automatizacije i razvoja vještačke inteligencije, tražnja za zaposlenima koji imaju znanje naprednog programiranja i poznavanje novih tehnologija, porašće za preko 50% u odnosu na 2016. godinu, što nam ukazuje na to da su programeri jedni od rijetkih koji neće imati strah od toga da će ih roboti zamijeniti - jer su oni ti koji ih stvaraju.

foto: PR

Pored toga, programeri imaju moć da se međusobno sporazumijevaju u posebnim - programerskim jezicima, koji im omogućavaju da razumiju radove jedni drugih i stvaraju po istim pravilima, ma iz kog dijela svijeta dolazili. Tako mnogi programeri iz Crne Gore, bez ikakvih prepreka, rade za međunarodne korporacije i velike svjetske IT kompanije.

DoMEn škola programiranja počinje od jeseni

Ukoliko primjećuješ da je tvoje dijete orjentisano na rješavanje problema, voli nove tehnologije ili matematiku i razmišlja kada dobije neki zadatak koje korake mora napraviti da bi prevazišlo datu situaciju, možda imaš posla sa budućim programerom/programerkom!

Mi iz kompanije doMEn, zajedno sa našom partnerom, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, već jedanest godina zaredom organizujemo DoMEn školu programiranja kojom koordinira ugledni profesor Goran Šuković, a kroz koju je do sada prošlo preko 1000 osnovaca i srednjoškolaca. Škola je sasvim besplatna, a našoj kompaniji ovu vrijednu tradiciju, neće prekinuti ni pandemija novog virusa korona.

foto: PR

Naime, ove jeseni, DoMEn škola programiranja dobiće svoje online izdanje, pa će sva zainteresovana djeca programiranje moći da uče od svoje kuće uz video lekcije. Za više informacija, obavezno pratite obavještenja na portalu www.stemedukacija.me, gdje će biti objavljivani svi materijali i koraci koje polaznici treba da isprate. Za one najmlađe, učenike V i VI razreda (a možda i starije koji se do sada nisu susretali sa programiranjem) na našemportalu već je objavljen priručnik uz pomoć kojeg djeca mogu naučiti programiranje u programskom jeziku Scratch.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.