Litije širom CG; Pejić: Nećemo nikom da se svetimo, nećemo nikakav revanšizam, hoćemo konačno ljubav, slogu i bratstvo

Čestitajući pobjedu na parlamentarnim izborima protojerej Darko Pejić je kazao da je pobijedio narod koji se borio protiv donešenog zakona o slobodi vjeroispovijest

49658 pregleda 742 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.08.2020. 22:25h

U Bijelom Polju je danas održana litija, koju su predvodili sveštenici bjelopoljskog namjesništva.

Litija je krenula od velikog platoa u Nikoljcu, ulicom centra grada do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Čestitajući pobjedu na parlamentarnim izborima protojerej Darko Pejić je kazao da je pobijedio narod koji se borio protiv donešenog zakona o slobodi vjeroispovijesti. On je podsjetio na litije sa kojima narod strpljivo pokušavao da odbrani svoje svetinje.

“Narod i te kako zna zašto izlazi na ulice. I kada su zbog korona virusa prestale litije, nastavljene su autolitije. I vidio je ko hoće da vidi kako nas Gospod sve vodio ka ovome danu. I ja sam jedan od vas, govorim o onima koji decenijama pate i stradaju. Znamo koliko je patio naš narod, koliko ima onih koji nisu mogli da nađu posao, koji su jedva živjeli dan za danom, znamo koliko je bilo bezakonja i nepravde na ovom narodu, ali sve je to još gore bilo donošenjem ovog bezakonog zakona, zato što nam se sve postavilo kao “biti i ne biti”, poručio je Pejić.

"A mi smo kao hrišćanski narod možda jedinstveni postali upravo kroz ove litije, i mi samo hoćemo slobode, sloge, bratske ljubavi, pobjedu., kazao je Pejić, dodajući da je ovo dan slobode, a da je dan slobode dan praštanja.

Litija je održana i u Baru:

Joanikije:Proslava da protekne u miru i slozi

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije dočekao je ispred manastira Đurđevi stupovi više hiljada građana Berana i čestitao im, kako je kazao, dolazak slobode.

On se svima zahvalio na pobjedi koju su još davno ostvarili litijama a sada i na izborima.

Litija u Beranama
Litija u Beranamafoto: Tufik Softić

Ona je zamolio da sve proslave proteknu u miru, slozi i ljubavi.

“Bog vas blagoslovio, srećna vam pobjeda, srećna vam sloboda” kazao je Joanikije.

Građani su pred manastir došli iz centra grada u, kako su kazali, pobjedničkoj litiji, jednoj od najmasovnijih do sada.

Danilovgradskim ulicama večeras je prošla litija koju je predvodio tamošnji paroh, sveštenik Željko Ćalić.

Sa litije u Danilovgradu
Sa litije u Danilovgradufoto: Jelena Jovanović

Na čelu litije ponovo je bila osamnaestogodišnja Jelena Popović, koja je nosila krst.

Ta srednjoškolka prije tri dana satima je zadržana u danilovgradskom Odjljenju bezbjednosti u koji je privedena upravo zbog nošenja krsta.

Prolazeći ispre zgrade Opštine Danilovgrad, učesnici litije na kratko su se zaustavili i ispod kabineta predsjednice Opštine Zorice Kovačević zapjevali pjesmu "izađi mala".

Neko od građana ispred vrata zgrade Opštine ostavio je rašireni kišobran, simbol parole "Neka padne da osvježi" koja je u izbornoj trci označavala podršku opozicionim listama.

Glavnom gradskom ulicom, u kojoj su i kancelarije Demokratske partije socijalista koja je na juče održanim izborima zabilježila pad, pjevali su "I čuje se do nebesa, nema više DPS-a, Milo lopove". Na početku ulice litija je zastala, a pobjeda opozicionih lista u gradu obilježena je vatrometom.

Bonus video: