S ličnom kartom kod ljekara do kraja godine?

Neophodno je nabaviti čitače za zdravstvene ustanove, a odmah nakon isporuke počeće distribucija, montaža i instalacija opreme na punktovima u svim ustanovama zdravstvenog sistema, kazao za “Vijesti” direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić

33946 pregleda 96 reakcija 9 komentar(a)
Jedan od prioriteta fonda: Čirgić, Foto: Savo Prelević
Jedan od prioriteta fonda: Čirgić, Foto: Savo Prelević

Novu ličnu kartu građani će moći da koriste i kao zdravstvenu knjižicu prilikom odlaska kod ljekara, najkasnije do kraja godine, ukoliko budu ispoštovani očekivani rokovi za nabavku čitača koje će za očitavanje podataka s čipa identifikacionog dokumenta koristiti zdravstvene ustanove.

Ujedno, u toku je realizacija centralog sistema za identifikaciju, koji će osiguranicima omogućiti da se pomoću nove lične karte prijave i na platformu eZdravlje (ezdravlje.me).

To je “Vijestima” rekao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić.

“Implementacija Nacionalnog identifikacionog dokumenta (NID, nova lična karta) u zdravstveni sistem jedna je od prioritetnih aktivnosti Fonda. Odmah nakon završenog postupka nabavke koji vodi Uprava za imovinu, odnosno nakon isporuke elektronskih čitača, počinjemo s distribucijom, montažom i instalacijom opreme na punktovima u svim ustanovama zdravstvenog sistema na teritoriji Crne Gore”, kazao je Čirgić “Vijestima”, dodajući da, ako procedura nabavke i ugovaranja za isporuku čitača bude završena u očekivanim rokovima i bez komplikacija, očekuje da bi implementacija NID u zdravstveni sistem mogla biti završena najkasnije do kraja godine.

Ovakva vrsta komunikacije u smislu tehnološkog napretka i modernizacije, po automatizmu otvara vrata za unapređenja i progres u mnogim drugim segmentima, počev od kontrole pristupa i sigurnosti podataka, kontrole i suzbijanja zloupotreba u dijelu pružanja zdravstvene usluge, optimizacije i uštede sredstava, dodatne digitalizacije medicinskih i poslovnih procesa...”

Elektronske čitače, kako je kazao, treba postaviti na približno 1.500 lokacija.

Čirgić je rekao i da su u proteklom periodu izvršene pripreme na prilagođavanju i nadogradnji 13 informacionih sistema koji čine Integralni informacioni sistem zdravstva (IISZ), a koji je u nadležnosti Fonda.

“Ove aktivnosti sprovodimo bez dodatnih troškova i kompleksnih tehničkih zahtjeva, zahvaljujući strateškom planiranju i dizajnu IISZ, kojim Fond rukovodi od 2000. godine”, objasnio je on.

Sve to je prva faza - prelazak na novi model autorizacije i identifikacije osiguranika u zdravstveni sistem, putem elektronskog zapisa koji se nalazi na NID-u.

“Ovakva vrsta komunikacije u smislu tehnološkog napretka i modernizacije, po automatizmu otvara vrata za unapređenja i progres u mnogim drugim segmentima, počev od kontrole pristupa i sigurnosti podataka, kontrole i suzbijanja zloupotreba u dijelu pružanja zdravstvene usluge, optimizacije i uštede sredstava, dodatne digitalizacije medicinskih i poslovnih procesa...”, kazao je Čirgić, podsjećajući da su upravo zbog svih tih benefita i mogućnosti, u Fondu još 2017. inicirali uvođenje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja.

Odlukom Vlade, međutim, taj projekat odložen je do uvođenja nove lične karte, koja će ujedno biti i zdravstvena knjižica.

Pošto nova lična bude implementirana u Integralni informacioni sistem zdravstva, plan je, kako je kazao, da se mogućnosti dokumenta koji sadrži mikrokontroler, sertifikat s digitalnim potpisom, iskoriste i na platformi eZdravlje.

“Cilj je da kroz tehničko unapređenje i prilagođavanje platforme, korišćenje e-servisa u zdravstvu i ostvarivanje zdravstvene usluge elektronskim putem, učinimo još dostupnijom, lakšom i jednostavnijom za građane. Naime, planiramo da sistem prijave na platformu eZdravlje (koja se sada vrši unošenjem broja zdravstvene knjižice i PIN-a), automatizujemo na način što će se upravo NID, putem digitalnog sertifikata, koristiti kao najbrži mogući i najjednostavniji put za prijavu osiguranika na eZdravlje”, kazao je Čirgić “Vijestima”.

Tako će na eZdravlje s novom ličnom moći da se prijave svi korisnici računara - uz čitač kartica (integrisan ili kao poseban uređaj), a Čirgić kaže da će prijava biti moguća i s tablet uređaja i pametnih telefona.

S tih uređaja, osiguranici će se prijavljivati uz odgovarajuće aplikacije za Android i iOS operativne sisteme i prevlačenjem NID, slično kako to čine prilikom trgovine kada plaćaju kreditnom karticom.

“Osiguranik će praktično za vrijeme manje od jedne sekunde biti u mogućnosti da pristupi svim elektronskim servisima u zdravstvu, kojih trenutno imamo osam, a kojih će u perspektivi biti još”, rekao je Čirgić.

Upotreba digitalnog sertifikata nove lične karte za prijavu na platformu eZdravlje, prema riječima direktora FZO, biće realizovana posredstvom NSID sistema (Nacionalnog sistema za identifikaciju), koji razvija Ministarstvo javne uprave u saradnji s drugim resorima. U pitanju je centralni sistem za identifikaciju svih građana.

“Već su dogovorene obaveze i procedure za testiranje tog sistema s Fondom zdravstva prije svih, što je preduslov za razvoj i konačnu realizaciju planiranih aktivnosti s naše strane”, rekao je Čirgić.

Izdavanje novih identifikacionih dokumenata, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, trebalo je da počne 30. marta.

Usljed epidemije novog koronavirusa, kao mjera protiv širenja infekcije, u prvom talasu privremeno su s radom prestali da rade šalteri i filijale Ministarstva unutrašnjih poslova za rad s građanima, a izdavanje dokumenata pomjereno je za 1. jun.

Nova lična, poput dosadašnje, dokazuje fizički identitet građanina, ali je i dokaz njegovog digitalnog identiteta i sadrži dva digitalna sertifikata - za identifikaciju i elektronski potpis. Zahvaljujući tome, građanin kada pristupa elektronskim servisima, može da dokaže ko je, a može i da elektronski potpiše dokument, što se tretira jednako kao svojeručni potpis. Za korišćenje elektronske lične karte potrebno je osigurati čitač pametnih kartica.

Izdavanje nove lične košta kao i dosad, pet eura. Stare lične karte važe najduže do 30. marta 2025.

Bonus video: