Postavljene kućice za zlatovranu na Ulcinjskoj solani

Direktor NPCG Elvir Klica kazao je da će biti nastavljene aktivnosti čiji je osnovni cilj obezbijeđivanje povoljnih uslova za gniježđenje za zlatovranu na ulcinjskoj solani.
113 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2018. 13:22h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) postavili su na Ulcinjskoj solani 16 kućica za zlatovranu, globalno ugroženu ptičju vrstu.

Iz tog preduzeča saopšteno je da je u saradnji sa slovenačkim ornitologom Borutom Štumbergerom i uz pomoć angažovanih radnika na Solani i volontera izmijenjeno 16 starih nefunkcionalnih boksova za zlatovranu sa novim kućicama, urađenim na osnovu dosadašnjih najboljih saznanja i praksi.

Direktor NPCG Elvir Klica kazao je da će biti nastavljene aktivnosti čiji je osnovni cilj obezbijeđivanje povoljnih uslova za gniježđenje za zlatovranu na ulcinjskoj solani.

On je najavio da je u martu planirana izmjena još deset dotrajalih boksova za šta je novac obezbijeđen od međunarodnih donaciji.

„U prethodnom periodu riješen je problem pumpnih postrojenja, odnosno, izvršene su neophodne popravke postojeće i nabavljena je nova pumpa, dok nam predstoji sanacija bentova” rekao je Klica.

On je podsjetio da je u toku je rekonstrukcija osmatračnice za posmatranje ptica, a planirana je i popravka i postavljanje nove signalizacije unutar solane, i izgradnja vještačkih ostrva za gniježdenje ptica.”

“Kućice za zlatovranu su izrađene od šperploča od ariša sa sistemom za ventilaciju i nadstrešnicom na krovu i sa strane koje povećavaju sjenku i time štite od prevelike vrućine”, kaže se u saopštenju.

Kućice su izrađene, navodi se, po modelu austrijanca Bernda Wiesera i njegovog tima.

Zlatovrana je, kako se objašnjava, migratorna vrsta koja zimuje u Africi, a na Solani se može vidjeti od sredine aprila.

Područje Solane je prekriveno niskim rastinjem i ovoj ptici ne nudi odgovarajuća mjesta za gniježđenje, zato je metoda izgradnje i postavljanja kućica značajna sa aspekta uspostavljanja uslova za gniježđenje ove izuzetno ugrožene vrste.

Na postavljanju kućica sarađivali su, kako se navodi, pojedinci iz Ulcinja, Slovenije i Švajcarske.

Galerija

Bonus video: