Vukšić: Zbog objava portala Udar o Backoviću preduzećemo opsežnu pravnu akciju

"Na tuženoj strani naći će se neke ugledne domaće i međunarodne korporacije, ali i sama država Crna Gora ako u najskorije vrijeme ne zaustavi "nezabilježeno pljuvačku kampanju i ne uvede portal Udar.me u okvire onoga što predviđa crnogorski Zakon o medijima", rekao je advokat Vukšić

22248 pregleda 33 reakcija 28 komentar(a)
Backović, Foto: Siniša Luković
Backović, Foto: Siniša Luković

Advokat Dejan Vukšić, pravni zastupnik sveštenika Mitroplolije crnogorske- primorske (MCP) Mijajla Backovića, najavio je da će povodom medijskih objava portala Udar.me čija je meta njegov klijent, preduzeti opsežnu pravu akciju u kojoj će se na na tuženoj strani naći neke ugledne domaće i međunarodne korporacije, ali i sama država Crna Gora ako u najskorije vrijeme ne zaustavi "nezabilježeno pljuvačku kampanju i ne uvede portal Udar.me u okvire onoga što predviđa crnogorski Zakon o medijima".

Taj portal za koga crnogorska javnost za sada ne zna ko su mu osnivači, vlasnici i urednici, prije dva dana objavio je "eskskluzivnu informaciju" da je Backović navodno u društvu starlete Soraje Vučelić boravio u jednom luksuznom hotelu na primorju, implicirajući da svešetnik vodi "raskalašan i lagodan život".

Taj tekst ovaj portal je ilustrovao snimcima sa sekjuriti kamera u elitnom hotelu "Regent Porto Montenegro" u Tivtu a na kojima se vidi Backović u civilnoj odjeći kako izlazi iz hotelskog lifta i kreće se hodnikom i predvorjem hotela dok pored njega ide mlađa ženska osoba za koju Udar.me tvrdi da je poznata starleta rodom iz Bara.

Zbog objavljivanja snimaka sa nadzornih kamera u rukovodstvu hotela "Regent" i dijelu menadžmenta komapnije "Adriatic Marinas" koja gazduje tivatskim elitnim nautičkim kompleksom Porto Montenegro u protekla dva dana je, prema saznanjima "Vijesti" svojevrsno "vanredno stanje" jer je čuvanje privatnosti njihovih klijenata jedna od osnova poslovne politike obje te kompanije.

Za imidž čuvene međunarodne hotelske kompanije "Regent Hotels&Spa" sa Tajvana je činjenica da je neki medij objavio snimke sa internog sekjuriti video sistema jednog od njihovih luksuznih hotela tanga pet plus zvjezdica, posebno neprihvatljiva i nanosi joj nemjerljivu štetu jer je upravo maksimalna diskrecija i privatnost koju "Regent" zvanično garantuje svojim gostima, jedna od najbitnijih karakteristika njihovog poslovanja.

Osim udara na svoj imidž zbog "curenja" snimaka sa njihovog sistema u medije, "Regent" će se suočiti i sa tužbom za narušavanje privatnosti i veoma značajnim odštetnim zahtjevom sveštenika Backovića, a što je "Vijestima" danas potvrdio i njegov advokat Dejan Vukšić.

"Ne ulazeći u političke i druge kontroverzne aspekte ove priče, mogu da najavim tužbe protiv kompanija "Regent" i "Adriatic Marinas-Porto Montenegro", kao i kompanije koja obavlja sekjuriti poslove u tom hotelu i tom rizortu, a zbog njihovog učešća u narušavanju privatnosti i kampanje čiji je cilj smišljeni atak na čast i uged mog klijenta. Oni, zajedno sa portalom Udar.me, su u ovakvoj najprizemnijoj i isfabrikovanoj kampanji, nanijeli veliku štetu ugledu mog klijenta sa brojnim i za sada još potpuno nesagledivim štetnim posljedicama za njegov položaj u društvu, porodične odnose, ali i ugled MCP čiji je on sveštenik. Zbog svega toga preduzećemo apsolutno svaki pravni korak i sredstvo koje nam stoji na raspolaganju da zaustavimo ovu neprihvatljivu kampanju, natjeramo državu Crnu Goru da konačno preduzme zakonom predviđene mjere koje joj stoje na raspolaganju i da moj klijent od svih koji su uključeni u ovo, dobije adekvatno zadovoljenje za štetu koja mu je nanešena", kazao je Vukšić dodajući da će od države, odnosno Ministarstva kulture i medija koje po novom Zakonu o medijima ima nadležnost i odgovornost da kontroliše rad portala kakav je Udar.me, tražiti "zabranu dalje dustribucije ovakvih lažnih i uvredljivih medijskih sadržaja, odnosno sankcionisanje tog portala jer on ne posluje u skladu sa crnogorskim Zakonom o medijima – nema impresum, niti objavljene podatke o osnivaču i glavnom i odgovornom uredniku."

"Država Crna Gora, ako odmah ne postupi u skladu sa svojim zakonskim obavezama i ne zabrani ovakav nelegalan rad propagandnih stanica kao što je ovaj portal, može da računa da će i sama biti predmet tužbi i zahtejva za odštetu kako mog klijenta, tako i mnogih drugih ljudi i institucija u Crnoj Gori koji su proteklih dana bez ikakvog dokaza, bili predmet najprljavije kampanje ovog portala", kazao je advokat Vukšić.

Gornjogrbaljski paroh i istaknuti član Odbora za obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, otac Mijajlo Backović već je duže vrijeme na meti provladinih medija, ali i samih političara iz vrha crnogorske vlasti koji Backovića zbog njegovih aktivnosti povezanih sa zalaganjima MCP da se ukine Zakon o slobodi vjeroipsipovjesti, čak i poimenično prozivaju u svojim obraćanjima javnosti.

Posljednji je to prije dva dana na Ivanovim koritima uradio predsjednik Vlade i zamjenik predsjednika DPS Duško Marković kojin je najavio da nakon pobjede te stranke na izborima 30. avgusta za njih (predstavnike MCP i one koji se bune protiv aktuelne državne politike) nikad više neće biti isto.

"Moraće je (Crnu Goru- prim.aut.) poštovati ako je neće voljeti. Srpska pravoslavna crkva i njeni sveštenici će se vratiti u manastire i crkve. Neće ih biti više u političkim povorkama. Neće ih biti za mikrofonom gdje proklinju naše očeve, naše đedove, nas same i našu djecu. Zakon i pravni poredak će jednako važiti kako za nas tako i za Amfilohija i za (oca Mijajla) Backovića i za sve druge. A za one koji proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane, otvorićemo granice jer nemaju ovdje utemeljenja i vratićemo ih njihovim kućama odakle su došli. Neka uređuju na takav način njihove domove, njihovu zemlju, a Crnu Goru će prepustiti nama koji je volimo i koji je poštujemo", kazao je tada Marković.

Backović je par dana ranije, tokom posljednje litije brodovima po Boki Kotorskoj, na Prevlaci dočekao njene učesnika i tada je okupljanima kazao da svi građani koji na izborima 30. avgusta budu glasali "stranke koje su na vlasti, a koje su izglasale zakon o otimanju svetinja, na sebe prenose prokletstvo".

2Svi oni koji budu glasali za stranke koje su digle ruku u parlamentu i izglasali ovo bezakonje na sebe i na svoje porodice prenose prokletstvo Svetog Vasilija. To moram da kažem kao sveštenik, da ispovijedim i sačuvam vaše duše. A vi policajci koji ste došli po službenoj dužnosti treba da znate, "zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka", rekao je paroh Backović.

Backović je porijeklom iz Pješivaca, ali je njegova porodica dugo živjela u Južnoafričkoj Republici gdje je on i rođen u Johanesburgu.

Kao dijete se potom sa familijom vratio u Crnu Goru gdje se školovao i živio sve ovo vrijeme, osim dok je služio redovni vojni rok kao pripadnik jedne od elitnih specijalnih jedinica tadašnje Vojske Jugoslavije – 63. padobranske brigade u Nišu.

Backović je, završivši cetinjsku Bogosloviju, postao sveštenik MCP, a zbog njegovih stavova i aktivnosti koje nisu na liniji onoga za što se zalaže crnogorska vlast, postao je predmet čestog interesovanja provladinih medija i nerijetko, crnogorske policije koja ga je posljednjih mjeseci u više navrata privodila na "informativne razgovore" zbog auto litija po Boki ili parastosa po gornjogrbaljskim grobljima u vrijeme korone i mjera NKT.

Oženjen je i otac je dvoje djece, a važi za jednog od najpopularnijih mlađih sveštenika MCP.

Bonus video: