Pljevaljski Odbor za odbranu svetinja: Crkva ne organizuje, niti će organizovati javna okupljanja

Za mir i red u ovom gradu Odbor isključivo odgovornim smatraju rukovodioce pljevaljske policije, Dragana Slavulja i Milana Jovića, kao i šefa pljevaljskog tužilaštva Milivoja Tomčića

9949 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljski Odbor za odbranu svetinja smatra neprimjerenim izgrede pojedinaca u Pljevljima, ali i da se ispadi pojedinaca i lični obračuni ne smiju licemjerno naduvavati i pripisivati cijelom narodu, niti bilo kojim strukturama.

Odbor je pozvao građane da se ne okupljaju, a posebno da ne pozivaju na okupljanja koja imaju bilo kakav crkveni prizvuk.

“Ko se ogluši o blagoslov naših vladika, direktno je sebe svrstao među protivnike Crkve. Učinimo sve da u ljubavi živimo u istinskoj, pravoj i slobodnoj Crnoj Gori, bez obzira na bilo kakve pripadnosti”, navodi se u saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Navodi se da Crkva niti organizuje niti će u narednim danima organizovati bilo kakva javna okupljanja.

“Važno je naglasiti da se Slobodu svima moraju garantovati i braniti upravo oni koji su je izvojevali i ovom prilikom jasno saopštavamo da su sva slavlja koja ugrožavaju mir i ravnopravnost svih ljudi, kao i međuvjersku i međunacionalnu toleranciju nepoželjna i biće jednodušno osuđena. Nećemo dozvoliti ni da nam restlovi srušene DPS kamarile preko ostataka paradržavnih službi podmeću incidente pokušavajući da materijalizuju bolest koju su decenijama usađivali u crnogorsko društvo. Režim je tri decenije vladao na mržnji, podjelama, strahu, zločinima, pritiscima… Na taj način mentalitet i svijest građana sa svake strane su deformisani. Nadamo se da više podjela neće biti i da ćemo padom huškačkog režima živjeti u miru, slozi i bratskoj i komšijskoj ljubavi“, navodi se u saopštenju.

Za mir i red u ovom gradu Odbor isključivo odgovornim smatraju rukovodioce pljevaljske policije, Dragana Slavulja i Milana Jovića, kao i šefa pljevaljskog tužilaštva Milivoja Tomčića.

“Pozivamo ih da rade svoj posao u čemu imaju našu podršku, jer je to vrhovni interes naše borbe u odbrani svetinja. Ne zaboravimo da i dalje DPS vrši vlast (iako još kratko) i da je sva odgovornost na njima. Slava Bogu i hvala našem čestitom narodu, tridesetogodišnja naopaka uprava državom završena je i pred svim činiocima veličanstvene pobjede sada je najodgovorniji zadatak da tekovine te pobjede osjeti svaki slobodnomisleći čovjek i svaki građanin Crne Gore. Ta pobjeda nikako ne znači da je država prestala da postoji i da bilo ko vrši vlast sem onih kojima je to posao i koji su i dalje plaćeni narodnim novcem. Duboko razumijevajući i potrebu za slavljem saopštavamo da to nikako ne smije i ne podrazumijeva narušavanje građanskog koncepta ove države, niti vladavinu anarhije i sprovođenje revolucionarne pravde. Draga braćo i sestre, nije lako mirno i razumno proslaviti pobjedu, decenijama čekanu, kao što nije lako ni podnijeti poraz, nikad ranije doživljen. Ali ono što nas uči naša Crkva jeste da uvijek i u svakoj prilici budemo ljudi. Samo tako bićemo istinski pobjednici i samo tako sačuvaćemo svetinju naše Crkve, a i svetinju svakog čovjeka, koliko god različite svjetonazore dijelimo. Imamo mnogo razloga da ne slavimo jedan, ni tri, ni nekoliko dana. Sve vrijeme pred nama je vrijeme za radost”, navodi se u saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Bonus video: