"zatečeni smo narušavanjem javnog reda i mira"

Nuhodžić: Nedolično slavlje na ulicama, vrijeđanje manjina, ikonografija koja nas vraća u opasne primjere iz prošlosti

Ministar je poručio da će se kao i u svakom demokratskom društvu, vlast formirati u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana

38422 pregleda 828 reakcija 83 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Nuhodžić, Foto: Luka Zeković

Izbori su protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

"Obećali smo će izborni dan proteći bez incidenata i da ćemo imati fer izborni proces. To obećanje smo odgovorno ispunili. No, i nakon izbora, treba obezbijediti funkcionisanje demokratije, međusobno uvažavanje i poštovanje. Ovih dana na ispitu je društvo u cjelini. Institucije sistema, posebno. Zatečeni smo narušavanjem javnog reda i mira, kao i nedoličnim slavljem na ulicama Glavnog grada i u drugim opštinama. Posebno uzmemiruje vrijeđanje manjinskih naroda, uz ikonografiju koja nas vraća u opasne primjere iz prošlosti", istakao je Nuhodžić.

On je dodao da niko nema pravo da ugrozi multietnički i miltivjerski sklad, kao najsvetiju tekovinu crnogorskog društva.

"Takvo ponašanje nije u duhu građanskog koncepta, niti će biti tolerisano. Kao što je jasno da takvo ponašanje neće nikoga u manjinskim zajednicama uplašiti, niti narušiti odnos prema Crnoj Gori kao multietničkoj zajednici u kojoj ima mjesta za sve", rekao je Nuhodžić.

On je kazao da proslave moraju biti primjerene civilizacijskim i demokratskim standardima.

"No, dešavanja kojima svjedočimo nijesu na tragu evropskih vrijednosti niti dolikuju demokratskoj atmosferi koju smo strpljivo godinama gradili. Zato pozivam građane da budu tolerantni i dostojanstveni, da različiti politički stavovi ne budu pozivi na linč i revanšizam", kazao je Nuhodžić.

Ministar je poručio da će se kao i u svakom demokratskom društvu, vlast formirati u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana.

"A država i institucije će obezbijediti mir i sigurnost svakom pojedincu. Kao ministar unutrašnjih poslova, daću puni doprinos tome. Jednako kao i na dan izbora, tako i do formiranja vlasti. Pozivam građane da budu zreli i odgovorni, dostojanstveni i spremni da pokažu demokratski kapacitet i privrženost dijalogu i miru. Za dobro svih nas", zaključio je Nuhodžić.

Preporučujemo za Vas