Spriječićemo teror krda poludivlje stoke

Goveda nasrću na automobile, djecu i prolaznike, mještani trpe veliku materijalnu štetu

10575 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Privatna arhiva
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Privatna arhiva

Mještani mjesnih zajednica Brajići, Bečići i Sveti Stefan na narodnom zboru uputili su posljednje upozorenje nadležnim opštinskim, državnim i sudskim istitucijama da će se, ukoliko pod hitno ne riješe problem poludivlje stoke, koja godinama unazad teroriše mještane i uništava im imovinu, samoorganizovati.

Mještani tri mjesne zajednice su na Brajićima održali protestni zbor, zbog kako su naveli, višegodišnjeg problema koji imaju sa krdom poludivljih goveda u vlasništvu Steva i Ilije Kape sa teritorije cetinjske opštine.

Na zboru je još jednom upozoreno na veliku materijalnu štetu koju koju trpe mještani sa područja tih mjesnih zajednica - porušene međe, izgažena i popašena trava po livadama, polomljene i uništene sadnice voća i maslina, izgažene bašte sa povrćem, porušene i oštećene košnice...

“I pored napora vlasnika da ograđivanjem zaštite svoja imanja, za šta su utrošili znatna materijalna sredstva, poludivlja goveda, bez ikakve kontrole, svakodnevno nasrću i probijaju ograde pa su mještani primorani da organizuju noćne straže“, navedeno je u proglasu pročitanom na zboru.

Da zlo bude veće, kako su kazali, u posljednje vrijeme na Brajićima je zabilježeno da stoka nasrće na automobile, djecu i prolaznike.

Opasnost i na putu
Opasnost i na putu foto: Privatna arhiva

“Tako da više nije bezbjedno ni kretanje oko naših kuća. Pored toga, ovo krdo od preko 50 grla svakodnevno boravi na magistralnom putu Budva- Cetinje, pa je samo pitanje dana kada će doći do saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama. U cilju zaštite svoje imovine i lične bezbjednosti mještani iz ove tri mjesne zajednice više puta su se obraćali Komunalnoj policiji i inspekciji Opštine Budva, Odjeljenju bezbjednosti Budva, Ministarstvu poljoprivrede, Zaštitniku ljudskih prava, a postoje svi uslovi za krivični postupak protiv vlasnika stoke koji je hladnim oružjem napao jednog mještanina“, navedeno je na zboru.

Oni su upozorili da sve institucije kojima su se obraćali su se oglasile nenadležnim.

Niko nije nadležan, a mještani trpe
Niko nije nadležan, a mještani trpefoto: Privatna arhiva

“Šaljemo posljednji poziv svim nadležnim opštinskim, državnim i sudskim institucijama da zakonski procesuiraju ovo razbojničko ponašanje vlasnika stoke i preduzmu zakonske mjere. Ukoliko to ne učine u najkraćem roku, mještani Brajića, Bečića i Svetog Stefana će se samoorganizovati u cilju zaštite savoje đedovine i svojih života“, zaključili su mještani.

Da postoji velika opasnost od divlje stoke, oni su podsjetili i na slučaj koji se dogodio prije 23 godine, kada je mještanin Vlado Kuljača u selu Kuljače stradao od napada divlje stoke ispred svoje kuće.

Bonus video: