UIP: Nosile se maske, poštovala se distanca

Inspektori za hranu u julu sprovodili pojačan nadzor, izrekli 23 kazne u vrijednosti od ukupno 5.295 eura

4718 pregleda 0 komentar(a)
Kontrolisali i pijace, Foto: Luka Zekovićć
Kontrolisali i pijace, Foto: Luka Zekovićć

Inspektori za hranu su u julu u izuzetno malom broju slučajeva utvrdili nepravilno nošenje maski ili nepoštovanja propisane distance.

Inspekcija je po instrukcijama Operativnog štaba za inspekcijsku kontrolu vršila svakodnevni pojačani nadzor u prodavnicama, pekarama, zelenim pijacama... Cilj je bio preventivno ukazivanje poslodavcima i kupcima na obavezu nošenja zaštitne opreme i poštovanja propisane distance.

“Potvrđen je visok stepen poštovanja propisanih mjera od strane poslodavaca u ovim sektorima koje se odnose na nošenje maski, poštovanje distance, obezbjeđivanje sredstava za dezinfekciju ruku kupaca. Dodatno, u svim većim objektima i na zelenim pijacama su od strane poslodavaca određena posebna lica za kontrolu nošenja maski, pranja ruku, poštovanja distance i broja kupaca u objektima”, navodi se u izvještaju o radu inspekcijskih službi Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Inspekcija za hranu je izvršila kontrolu poštovanja mjera utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u gotovo 600 prodajnih objekata.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspektori za hranu UIP-a su preduzeli 293 mjere, među kojima i dva rješenja o zabrani rada lica i 23 novčane kazne u vrijednosti od ukupno 5.295 eura.

U gotovo 200 objekata vršena je i kontrola poštovanja obaveza utvrđenih Zakonom o bezbjednosti hrane. Kontrolama je utvrđeno da subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prometa hrane u visokom procentu postupaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane.

“S obzirom na trenutno stanje korona epidemije u Crnoj Gori u ovom periodu je znatno manji broj otvorenih hotela i restorana u odnosu na isti izvještajni period prethodne godine, naročito u primorskim opštinama. Kontrolama je utvrđen određeni broj manjih nepravilnosti koje su se najčešće odnosile nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje objekta i/ ili opreme u čistom i funkcionalnom stanju,” navodi se u izvještaju o radu.

Veterinarska inspekcija je u istom periodu imala 1.214 pregleda, a 173 inspekcijska pregleda Fitosanitarna inspekcija.

Zbog suzbijanja zaraznih bolesti životinja sprovedene su mjere u skladu s propisima – eutanazija i neškodljivo uklanjanje živine kod koje je potvrđena salmoneloza tokom trajanja karantina za uvezene životinje (2 jata, 23.000), izvršeno je sanitarno klanje živine, kao i preduzete mjere za suzbijanje američke kuge pčelinjeg legla i Q groznice.

Bonus video: