Pola vijeka Ratkovićevih večeri poezije

Na ovogodišnjim Ratkovićevim večerima poeziju očekuju prije svega značajne univerzitetske profesore, doktore nauka iz Crne Gore, koji će fizički biti prisutni na manifestaciji. Učesnici iz regiona će se u program uključivati putem Zoom aplikacije

4190 pregleda 0 komentar(a)
Risto Ratković, Foto: Ratkovićeve večeri poezije
Risto Ratković, Foto: Ratkovićeve večeri poezije

50. po redu Ratkovićeve večeri poezije, počeće sjutra u Bijelom Polju. Najznačajnija pjesnička manifestacija traje do 5. septembra, a ove godine se održava u uslovima pandemije korona virusa, uz preporuke NKT-a, “kazao je direktor JU RVP Kemal Musić.

“Sve spremno a da će se program održavati u Kući Rista Ratkovića i Centru za kulturu, ali i online, putem Zoom aplikacije. Manifestacija će okupiti oko 70 učesnika a svečano otvaranje zakazano je u 19 časova u Centru za kulturu. Program počinje sjutra od 10 časova, pod nazivom “Kafa sa piscem”, u kojem učesčstvuju najeminentniji kulturni stvaraoci, sa kojima će razgovarati novinar Vanja Kovačević”, kazao je Musić.

On je istakao da su RVP ove godine u znaku izdavačke djelatnosti, pa će prvog dana biti organizovana promocija sabranih djela Rista Ratkovća, njegov roman Nevidbog, drama Zoraj, izbor poezije i kratkih priča, kao i biobibliografija i zbornik radova sa naučno stručnog skupa, koji će biti održan u okviru Ratkovićevih večeri poezije.

Musić je napomenuo da, na žalost, na Ratkovićevim večerima poezije neće učestvovati poznata poljska nobelovka Olga Tokačuk, koja je dolazak u BIjelo Polje odložila zbog epidemiološke situacije.

Na ovogodišnjim Ratkovićevim večerima poeziju očekuju prije svega značajne univerzitetske profesore, doktore nauka iz Crne Gore, koji će fizički biti prisutni na manifestaciji. Učesnici iz regiona će se u program uključivati putem Zoom aplikacije.

Musić podsjeća da RVP nisu isključivo pjesnička manifestacija , već prije svega kulturna, u okviru koje če biti organizovani likovni, muzički I drugi sadržaji.

Ovogodišnju nagradu Risto Ratković ravnopravno dijele pjesnikinja iz Hrvatske Olja Savičević- Ivančević i Saladin Dino Burdžović, pjesnik iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj.

Bonus video: