Neće da uklone kapiju ka Kraljičinoj plaži

Komunalna policija rješenje o uklanjanju donijela u junu, a glavna administratorka početkom avgusta

6275 pregleda 8 komentar(a)
Kapija na Kraljičinoj plaži i dalje stoji, Foto: Vuk Lajović
Kapija na Kraljičinoj plaži i dalje stoji, Foto: Vuk Lajović

Zakupac elitnog hotelskog kompleksa “Sveti Stefan - Miločer“, kompanija “Adriqtic properties” naturalizovanih Crnogoraca Petrosa Statisa i Vei Seng Pua nije uklonila kapiju na ulazu u Kraljičinu plažu.

Iako je Komunlna polciija rješenje o uklanjanju metalne kapije donijela još u junu, a glavna administratorka potvrdila rješenje početkom avgusta, dva metra visoka metalna ograda i dalje stoji na ulazu u plažu, koja je praktično punu deceniju zabranjena za kupanje mještanima i onima koji nijesu gosti hotelskog kompleksa.

Mjesna zajednica “Sveti Stefan” uputila je urgentan dopis da se kapija ukloni, na osnovu čega je Komunlna policija i inspekcija donijela rješenje 7. juna, a na šta se žalila kompanija “Adriatic properties”, da bi rješenje potvrdila i glavna administratorka 3. avgusta. Međutim, kapija i dalje postoji, a mještani su prekjuče, njih oko deset, ušli na plažu, u znak protesta jer nije sprovedeno rješenje koje je Opština donijela.

Mještani su najavili da će istrajati u protestima da se kapija ukloni, te pozvali Javno preduzeće “Morsko dobro“ da ispuštuje da su sve plaže javne i slobodne za svakoga građanina.

Mala, ili Kraljičina plaža, godinama unazad je rezervisana osim za goste hotela i predstavnike političke elite Crne Gore, i nju svakodnevno sa morske strane “štiti“ i policijski gliser.

Zbog toga što je opasana metalnom ogradom, onemogućeno je svakome da priđe plaži.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grada hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer” kao i hotela “Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera“, odnosno HTP “Miločer”. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup “Svetog Stefana”, “Vile Miločer” i “Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz nekadašnji hotel Kraljičinu plažu, koji je u međuvremenu porušen, dat na 90 godina zakupa.

Na mjestu porušenog hotela počela je gradnja novog, ali i depadansa sa 66 apartmana, odnosno stanova za tržište. Uzalud se administracija Dragana Krapovića, a poslije i Marka Carevića, bunila što se vrši izgradnja stanova za tržište u stoljetnom parku, “Adritic properties“ dobio je zeleno svjetlo Ministarstva održivog razvoja i gradnja se uveliko izvodi.

Radovi u parku
Radovi u parkufoto: Vuk Lajović

Bonus video: