pozvali državne tužioce da pokažu potrebnu odgovornost

Delegacija Ministarstva u posjeti Pljevljima: Zabrinjavaju napetosti i strah

Kako su kazali, dobro je što se događajima u Pljevljima posvećuje potrebna društvena pažnja, jer je i to jedan od načina da se spriječi dalja eskalacija nasilja i potencijalnih sukoba

10320 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava boravila je danas u radnoj posjeti Pljevljima povodom intenziviranja nasilja u toj opštini, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Kako su kazali, delegacija Ministarstva, u sastavu Aleksandra Saše Zekovića, državnog sekretara, Ismeta Latića, direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama i Mirele Ramčilović, savjetnice, razgovarala je sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Igorom Golubovićem, komandirom stanice policije Centra bezbjednosti (CB), Milanom Jovićem, te glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima, Samirom Kadribašićem.

Kako se dodaje, delegacija Ministarstva se susrela i sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatom Fejzićem, a razgovarala je i sa desetak osoba koje su žrtve nacionalističkih napada i nasilja.

"Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava posjetili su i sjedište ugledne nevladine organizacije “Bonafide”. Sa aktivistkinjama i aktivistima razgovoralo se o aktulenoj situaciji u Pljevljima, pri čemu su diskutovani konkretni primjeri zastrašivanja i pritisaka na Muslimane i Bošnjake", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, dobro je što se događajima u Pljevljima posvećuje potrebna društvena pažnja, jer je i to jedan od načina da se spriječi dalja eskalacija nasilja i potencijalnih sukoba.

"Napetosti i aktuelno kršenje manjinskih prava u Pljevljima predstavlja ozbiljan društveni problem čija manifestacija počinje sa napadima na pripadnike vjerskih i etničkih manjina, a može da se završi njihovim isključivanjem iz javnog života i progonom. Zaštita i ostvarivanje prava manjina ne dovodi u pitanje većinsko uživanje univerzalnih prava i sloboda. Zato oni koji slave izborne rezultate i najavljuju formiranje vlasti nemaju nijedan razlog i osnov da osvetnički i nasilno postupaju prema pripadnicima manjinskih naroda. Predstavljanje i slavljanje političkog i etničkog identiteta onih koji su zadovoljni rezultatima izborima treba da se čini na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima", saopštili su iz Ministarstva.

Dodali su i da je konstatovano da je Crna Gora osigurala kvalitetnu sistemsku zaštitu manjina.

"Taj pristup je inkluzivan i neizostavno uključuje i dimenziju bezbjednosti. Međunarodna zajednica, u slučaju Crne Gore, kontinuirano registruje uspješan i afirmativan odnos prema manjinama koji snažno počiva na punom poštovanju svih standarda. Od tako funkcionalnog modela ne treba odustajati pa su i zato kompromisi sa strukturama koje promovišu nacionalizam, mržnju i isključenje neprihvatljivi", poručili su iz Ministarstva.

Oni su istakli da su policijski službenici CB Pljevlja predstavili sve evidentirane incidente i preduzete radnje tim povodom, te da je Ministarstvo konstatovalo profesionalno i blagovremeno preduzimanje svih radnji, uz uredno obavještavanje Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima.

"Povodom napada na prostorije odbora Islamske zajednice i ostavljanja prijeteće poruke - “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, policijski službenici su izuzeli tragove i toku je njihova obrada", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su istakli da, "uzimajući u obzir istorijsko iskustvo i kreiranu atmosferu straha", pozivaju državne tužioce da pokažu potrebnu odgovornost i posvećenost u primjeni zakona.

"Država Crna Gora će svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta. Institucije Crne Gore su u stanju da osiguraju bezbjednost svim građanima i zato nema potrebe za tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas