Uredništvo RTCG bi Radovića u pritvor

Radović je saopštio da “najoštrije osuđuje napad na novinarsku ekipu RTCG”, koji se dogodio prije tri noći tokom slavlja zbog izbornih rezulatata, ali je ocijenio i da je “Javni servis daleko od slobodnog, nezavisnog i profesionalnog, a za to su odgovorni rukovodstvo i urednici”

18673 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Smatraju da su nepravedno optuženi da su neprofesionalni: Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Smatraju da su nepravedno optuženi da su neprofesionalni: Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Menadžment i uredništvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) podnijeli su krivičnu prijavu protiv člana Savjeta Javnog servisa Milana Radovića zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti i govora mržnje i zatražio određivanje pritvora, jer je na društvernoj mreži twiter saopštio stav o napadu na novinarsku ekipu, ali i o stanju u toj medijskoj kući.

Radović je saopštio da “najoštrije osuđuje napad na novinarsku ekipu RTCG”, koji se dogodio prije tri noći tokom slavlja zbog izbornih rezulatata, ali je ocijenio i da je “Javni servis daleko od slobodnog, nezavisnog i profesionalnog, a za to su odgovorni rukovodstvo i urednici”.

“Kamenovanje novinara i kamermana neće popraviti situaciju, već bolja regulativa za njihov slobodan i nezavisan rad”, naveo je Radović na tviteru, što su menadžment i uredništvo doživjeli kao govor mržnje.

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić i direktor TV Slavko Đurđić nijesu odgovarali na pozive i poruke novinara “Vijesti”.

Radović je “Vijestima” kazao da su prijavu protiv njega “podnijele pravne neznalice koje se sigurno projektuju jer znaju da će neko kontrolisati njihove finansijske angažmane i koji su pokazali da uredništvo iz devedestih nekome može da drži lekcije iz medijske profesionalnosti”.

“Ovim činom su pokazali koliko su pogubljeni u ovim okolnostima”, istakao je Radović.

Članica Savjeta Bojana Jokić je istakla da je krivična prijava protiv Radovića za iznošenje ličnih stavova više nego neprimjerena.

“Svako od nas ima pravo da je saglasan ili ne s uređivačkom politikom RTCG-a. Kolega Radović je primarno, kao svi mi, osudio napad na RTCG i obrazložio da nezadovoljavajuća urednička politika ne smije biti razlog za takve incidente, s čim bih se ja u potpunosti saglasila. Nije prvi put da pojedini članovi Savjeta nijesu saglasni s rukovodstvom i uredništvom. Naši stavovi u vezi s pitanjem uređivačke politike su uvijek bili javni, pa sam blago iznenađena ovakvom reakcijom”, istakla je Jokić.

U prilogu na RTCG menadžment Javnog servisa je naveo da za napad na novinare niko ne može imati opravdanje i izgovor, te da je Radović “implicitno targetirao rukovodstvo, čineći ga odgovornim za napad”.

Bonus video: