Mejlom o svemu o e-fiskalizaciji

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji usvojen je u avgustu prošle godine, a početak primjene je trebalo da bude 1. januar ove godine

4887 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poreska uprava (PU) je za sve korisnike otvorila posebnu e-mail adresu za komunikaciju o elektronskoj fiskalizaciji, koja je najavljena od januara naredne godine.

Fiskalizacija podrazumijeva da novi elektronski uređaji (kase računari) budu povezani sa sistemom u PU i prodavci će prije izdavanja svakog računa kupcu, za tu radnju tražiti odobrenje od servera PU, a cijeli proces bi trajao nekoliko sekundi.

Iz PU je juče saopšteno da poreski obveznici pitanja koja su u vezi s elektronskom fiskalizacijom mogu postavljati preko e-mail adrese efiskalizacija@tax.gov.me.

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji usvojen je u avgustu prošle godine, a početak primjene je trebalo da bude 1. januar ove godine.

Ministar finansija Darko Radunović je tada u Skupštini kazao da će e-fiskalizacija smanjiti mogućnosti za sivu ekonomiju i da zbog toga očekuju rast godišnjih prihoda za 13 do 17 miliona eura.

PU je prošlog mjeseca ozvaničila ugovor s konzorcijumom firmi iz Srbije i Hrvatske o ugradnji softverskog rješenja koji će omogućiti sprovođenje elektronske fiskalizacije, odnosno prenos podataka o prometu s kasa crnogorskih firmi na server PU radi smanjenja sive ekonomije.

“Bez obzira na izazove u poslovanju koje u ovom periodu nameće pandemija, tim PU za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije ulaže maksimalne napore da sve aktivnosti sprovede blagovremeno da bi se obezbijedila primjena zakona od 1. januara 2021. godine”, odgovorili su ranije “Vijestima iz PU.

Bonus video: