SMCG: Mreža SafeJournalists podržava efikasnu istragu u slučaju kamenovanja vozila RTCG-a

Članica mreže SafeJournalists Marijana Camović Veličković zatražila je efikasnu istragu slučaja, koji se tokom proslave rezultata parlamentarih izbora desio u Podgorici

2940 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8,2 hiljade medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, podržala je zahtjeve Sindikata medija Crne Gore (SMCG) za efikasnom istragom povodom kamenovanja vozila Javnog servisa Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Iz mreže SafeJournalists smatraju da će brzom i efikasnom reakcijom nadležni organi demonstirati svoju posvećenost slobodi medija i zaštiti novinara.

“Svako može da se ne slaže sa uređivačkom politikom nekog medija, ali mu to ne daje za pravo da pokušava da je promijeni silom”, kazali su iz šest novinskih udruženja.

Mreža SafeJournalists obavijestiće sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju, jer je, kako su ocijenili, svaki napad na novinara napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Članica mreže SafeJournalists Marijana Camović Veličković zatražila je efikasnu istragu slučaja, koji se tokom proslave rezultata parlamentarih izbora desio u Podgorici.

„Kamenovanje vozila RTCG šalje lošu poruku svim medijskim profesionalcima. Iako su navikli na napade tokom većih javnih okupljanja, Sindikat medija podsjeća najprije medijske radnike, ali i građane i policiju, da biti meta napada nije u opisu posla novinara i novinarki”, poručila je Camović Veličković.

Camović Veličković kazala je da taj incident mora biti do kraja istražen i država mora da pokaže da nema toleranciju za ovakve napade.

“Sreća da niko nije povrijeđen”, naglasila je Camović Veličković.

Saopštenje Mreže SafeJournalists potpisali su udruženja novinara Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i SMCG.

Bonus video: