DPNCG: CDM i Antena M na neprofesionalan način izvještavale, na medijima nije da utvrđuju motive

Navode da nedopustivim smatraju uvođenje nacionalne simbolike i politike u izvještavanje o počiniocima krivičnih djela ili obračunima koji imaju kriminalnu pozadinu, dok nadležni organi ne iznesu zvaničan stav potkrijepljen dokazima koji potvrđuju te indicije

13199 pregleda 356 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) najoštrije osuđuje pristrasno i neobjektivno izvještavanje pojedinih medija kojem svjedočimo posljednjih dana, a koje neminovno raspiruje nacionalnu i vjersku mržnju, saopšteno je iz ovog društva.

"Posebno je nedopustivo objavljivanje neprovjerenih i netačnih informacija koje među građanima šire paniku, što nužno za posljedicu ima i pojavu govora mržnje u javnom prostoru. Na medijima nije da utvrđuju razloge i motive događaja, poput pucnjave koja se juče dogodila u Nikšiću u kojoj je ranjena jedna osoba, ukoliko ih policija nije saopštila zvanično. Ako su u pitanju nezvanična saznanja iz policije mediji su dužani da se pozovu na izvor, što je i propisano Etičkim kodeksom novinara. Na neprofesionalan način o ovom događaju izvijestili su portali Cafe del Montenego (CdM) i Antena M, a tekst su prenijeli neki od regionalnih medija", kazali su iz DPNCG.

Navode da nedopustivim smatraju uvođenje nacionalne simbolike i politike u izvještavanje o počiniocima krivičnih djela ili obračunima koji imaju kriminalnu pozadinu, dok nadležni organi ne iznesu zvaničan stav potkrijepljen dokazima koji potvrđuju te indicije.

"Novinari su dužni da izvještavaju poštujući profesionalne standarde, u skladu sa Etičkim kodeksom novinara, na način da služe isključivo interesima cijelog društva, a posebni senzibilitet i objektivnost moraju pokazati u kriznim vremenima."

Pozvali su sve učesnike javnog života na suzdržanost i toleranciju tokom "izazovnog perioda koji je pred namaa medije da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde".

Bonus video: