RAZGOVARAO SA KADRIBAŠIĆEM I ŠĆEKIĆEM

Bjeković: Bez mirnog suživota nema ni valorizacije rezultata izbora

Imam Kadribašić nada se da će situacija biti što prije relaksirana, zahvaljujući velikom interesovanju i uključenosti brojnih subjekata

6642 pregleda 0 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković pokrenuo je postupke po službenoj dužnosti u vezi sa vjerski i nacionalno motivisanim incidentima u Pljevljima i Beranama i na taj način ispratiće postupanje nadležnih organa ovim povodom.

"Zaštitnik Siniša Bjeković razgovarao je danas telefonskim putem sa glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem o aktuelnoj situaciji povodom napada na imovinu islamske zajednice i ostalih neprimjerenih nacionalističkih incideneta u tom gradu", saopšteno je iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Zaštitnik je iskazao očekivanje da će efikasno otkrivanje i procesuiranje odgovornih biti najsnažnija poruka da za ovakve neprihvatljive incidente ne može i neće biti tolerancije.

Imam Kadribašić nada se da će situacija biti što prije relaksirana, zahvaljujući velikom interesovanju i uključenosti brojnih subjekata.

„Nadam se da ovako masovan angažman i odziv brojnih organizacija i institucija šalju jasan signal da se ovakve scene neće tolerisati u Crnoj Gori“, rekao je on.

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore kažu da je nastavljajući ustanovljenu dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave u Beranama, Zaštitnik je pozvao predsjednika opštine Dragoslava Šćekića i u neposrednom razgovoru "razmijenjene su informacije o aktuelnim događajima, naročito povodom napada na Vakufsku kuću."

„Zaključili smo da bez mirnog suživota, tolerancije, zajedničkih inicijatva na planu stabilizacije prilika u Crnoj Gori nema ni valorizacije rezultata izbora niti bilo kakve društvene inicijative. U tom smislu saglasni smo da je neophodno što prije preuzeti mjere na otkrivanju počinilaca i naravno na sankcionisanju ovih lica“, navodi Bjeković.

Predsjednik Šćekić iskazao je uvjerenje i potrebu da Berane budu ono što jesu multietnički i multikonfesionalni grad, navodeći da nedjela kojima je cilj destabilizacija prilika u opštini – ne mogu proći.

S tim u vezi Zaštitnik je Šćekića upoznao da su pokrenuti postupci po službenoj dužnosti zbog dešavanja u Pljevljima i Beranama, u nadi da će aktivnosti koje sprovode nadležni dati rezultate i tako uvjeriti sve one koji žive i rade u Crnoj Gori, odnosno koji za nju vezuju svoju budućnost – da za pokušaje destabilizacije neće biti tolerancije i relativizacije odgovornosti.