Zaključen aneks ugovora o zakupu Solane

Nacionalni parkovi upravljaju preduzećem još godinu, po dosadašnjim uslovima

5318 pregleda 1 komentar(a)
Uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja: Solana, Foto: Savo Prelević
Uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja: Solana, Foto: Savo Prelević

Aneks ugovora između Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i stečajne uprave ulcinjske Solane o zakupu tog preduzeća zaključen je 24. avgusta i važiće godinu. Uslovi zakupa su kao i prethodne godine.

To je “Vijestima” potvrđeno u Nacionalnim parkovima koji, prema Vladinoj odluci, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravljaju od avgusta 2015. godine zbog zaštite biodiverziteta.

Opština Ulcinj, koja je trebalo da preuzme upravljanje Solanom 24. avgusta ove godine, nedavno je odustala jer sama nije stvorila pravne pretpostavke za to da uđe u taj posao.

„NPCG će i u narednom jednogodišnjem periodu, oslanjajući se na sopstvene kapacitete i iskustva, nastaviti da realizuje aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta ovog jedinstvenog područja, u koordinaciji sa resornim ministarstvom, Opštinom Ulcinj, kao i u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima, institucijama i organizacijama“, kazali su u NPCG.

Iz tog preduzeća su naglasili da su u cilju optimalnog funkcionisanja vještačkog ekosistema kao što je ulcinjska Solana, potrebna značajna ulaganja, na što je i ukazano studijom koju su radili strani eksperti, a koje je angažovalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Do sada smo ostvarili saradnju sa brojnim subjektima uključujući resorno ministarstvo, nadležne institucije i organizacije, NVO sektor, kao i predstavnike Opštine Ulcinj, koji su svi zajedno uvijek bili podrška i svojim konstruktivnim pedlozima doprinosili da se na valjan način obavljaju aktivnosti definisane programom upravljanja za Solanu”, objasnili su u NPCG.

Zvaničnici Opštine ranije su saopštili da lokalna vlast nije uspjela da na vrijeme osnuje preduzeće koje bi gazdovalo Solanom i da usvoji izrađeni plan upravljanja na pet godina, što su bile osnovne pravne pretpostavke.

Solana je nakon usvajanja odluke na sjednici lokalnog parlamenta u juna 2019. proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode, a u septembru te godine je proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja.

Solana je u većinskom vlasništvu Eurofonda koji više od deceniju i po kontrolišu ljudi povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Stečaj u Solanu je uveden 2005. godine, a pošto nije uspio petogodišnji plan reorganizacije, ponovo je uveden 2011. godine.

Solana je 2011. godine tražila od Savjeta za privatizaciju mišljenje o tome da li je plaćena tržišna nadoknada u postupku privatizacije, ali Savjet Vlade još nije donio odluku.

Bonus video: