Pokrenuli 56 postupaka za utvrđivanje odgovornosti emitera

Iz AEM-a su kazali da je od 56 postupka koje su pokrenuli po službenoj dužnosti, 35 zbog neblagovremenog dostavljanja evidencija emitovanih programskih sadržaja od značaja za medijsko predstavljanje

7118 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za elektronske medije (AEM) je, po službenoj dužnosti, pokrenula 56 postupaka za utvrđivanje odgovornosti emitera zbog emitovanih programskih sadržaja tokom izborne kampanje.

Iz AEM-a su podsjetili da su, saglasno Zakonu o elektronskim medijima, prije početka izborne kampanje usvojili pravilnike o pravima i obavezama emitera za parlamentarne i lokalne izbore.

Njima su, kako su pojasnili iz AEM-a, bliže uređeni uslovi za realizaciju prava i obaveza emitera kada su u pitanju izborne kampanje i političko oglašavanje.

„A u cilju obezbjeđivanja istinitog, blagovremenog i nepristrasnog informisanja građana o svim fazama postupka i različitim stavovima tokom izborne kampanje, pod ravnopravnim uslovima za sve učesnike u izbornoj kampanji“, dodaje se u saopštenju.

Iz AEM-a su kazali da je od 56 postupka koje su pokrenuli po službenoj dužnosti, 35 zbog neblagovremenog dostavljanja evidencija emitovanih programskih sadržaja od značaja za medijsko predstavljanje.

„Nakon otklanjanja uočenih nepravilnosti, 25 postupaka je obustavljano, dok je deset postupaka u toku“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je 21 postupak pokrenut zbog prikrivenog medijskog predstavljanja, odnosno emitovanja sadržaja koji predstavljaju medijsko predstavljanje, a da nijesu bili prepoznatljivi i audio i vizuelno odvojeni od ostalih programskih sadržaja ni jasno označeni tekstualnim obavještenjem „Parlamentarni/Lokalni izbori“.

„Od ukupnog broja pokrenutih postupaka, po ovom osnovu, za tri su izrečena upozorenja, dok je 18 postupaka u toku“, kazali su iz AEM-a.

Kako su naveli, tokom izborne kampanje AEM je dobio 15 prigovora na rad emitera, od kojih je osam odbijeno kao neosnovani, dok je jedan prihvaćen i po tom osnovu je izrečeno upozorenje.

„Postupak za utvrđivanje osnovanosti preostalih šest prigovora je u toku. Svi navedeni prigovori biće riješeni u zakonom predviđenom roku od 30 dana od dana dostavljanja prigovora“, kaže se u saopštenju.

Iz AEM-a su podsjetili da je zakonom predviđeno da Agencija, tokom izborne kampanje, u slučaju prijema žalbe podnosioca potvrđene izborne liste ili nadležnog državnog organa za sprovođenje izbornog postupka na rad elektronskih medija, mora donijeti odluku u roku od 24 sata.

„Za vrijeme trajanja izborne kampanje AEM nije primio nijednu žalbu na koju je, saglasno Zakonu, bila obavezna odgovoriti u tom roku“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je AEM postupke vodio u skladu sa Zakonom, na transparentan i efikasan način, a sve odluke su objavljene na veb sajtu Agencije.

Bonus video: