Popović Samardžić: Osuđujemo miješanje svih političkih struktura u rad Javnog servisa

Ona je u saopštenju rekla da "zauzdavanje započetog procesa profesionalizacije Javnog servisa pogađa nas i kao građane i kao profesionalce"
68 pregleda 1 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.01.2018. 16:39h

Predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore dr Milena Popović Samardžić kazala je da ovaj sindikat osuđuje miješanje svih političkih struktura u rad javnog servisa.

"Profesionalizacijom RTCG koja je započeta izborom generalne direktorice RTCG, direktora Televizije Crne Gore, te pojedinih članova u Savjetu RTCG, Sindikat doktora medicine, ravnopravno sa drugim subjektima po prvi put dobija priliku da otvoreno govori o problemima u zdravstvu i to u udarnim terminima u vrlo gledanim emisijama što do sada nije bila politika ove kuće", rečeno je u saopštenju Popović Samardžić.

Ona je u saopštenju rekla da "zauzdavanje započetog procesa profesionalizacije Javnog servisa pogađa nas i kao građane i kao profesionalce."

"Brojni problemi sa kojima se naša struka svakodnevno suočava do saradnje sa nezavisnim medijima nisu bili poznati crnogorskoj javnosti ili su pak odgovornost za sve mane zdravstvenog sistema vrlo olako bile pripisivane nosiocima posla, tj medicinskom osoblju. Saradnja sa objektivnim nacionalnim javnim servisom zajedno sa drugim nezavisnim medijskim kućama pomogla nam je da ukažemo na sistemsku odgovornost za loše stanje u zdravstvenom sistemu, na probleme u zapošljavanju, na zloupotrebe službenog položaja Ministra zdravlja i njegovog najužeg tima kao i na odgovornosti i ingerencije ovog resora koje je dugo vremena zaobilazila javna kritika. S tim u vezi osuđujemo miješanje svih političkih struktura u rad javnog servisa, političke smjene u Savjetu RTCG. Sindikat doktora medicine zalaže se za izgradnju čvrstih, pravedni institucija koje će raditi u korist države Crne Gore. Kako bi rekao prof Blažić, dok neka zemlja ne izgradi institucije ne može biti država, ostaje samo neka zemlja. Da li zaista težimo uređenim sistemima u kojima dnevnopolitičke oscilacije nemaju uticaja na nezavisnost medija, na slobodu u radu novinara, na slobodu institucija? Teško je povjerovati u retorku obojenu evroatlanskim težnjama i integracijama sa ovakvim institucijama i ovolikom slobodom medija. Ukoliko se zloupotrijebe imena institucija kako bi se smjenio jedan čovjek ili suzbio slobodan izbor doktora po cijenu srozavanja ustavom zagarantovanog prava na zdravstvenu zaštitu, dozvolite da izrazim sumnju u pomenutu retoriku", kazala je Popović Samardžić.

Bonus video: