Zaustavili radove koje je opština naduvala

Mještani Krtola stopirali radove kod crkava Svetog Jovana i Svetog Ivana jer smatraju da je cijena radova pretjerana i da je to bespotrebno bacanje novca građana

25503 pregleda 43 reakcija 14 komentar(a)
Zaustavili radove: juče u Đuraševićima, Foto: Siniša Luković
Zaustavili radove: juče u Đuraševićima, Foto: Siniša Luković

Mještani Đuraševića u Krtolima povukli su juče nesavakidašnji potez jer su zaustavili izvođenje radova na uređenju terena oko tamošnjih crkvi Svetog Jovana i Svetog Ivana, a čiji je finansijer Opština Tivat.

Pravoslavna crkva svetog Jovana i katolička crkva Svetog Ivana nalaze se na vrhu brdašca u Đuraševićima, a primjer saradnje dviju crkava i međusobnog odnosa vjernika obje konfesije iz Krtola koji pohode te bogomolje i seoska groblja oko njih, među najilustrativnijim je primjerima sloge i međusobnog uvažavanja građana dviju konfesija u Boki. Stoga su prije nešto više od mjesec, na traženje tutora i crkvenih odbora obiju crkava, iz administracije gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca (DPS) prihvatili da i lokalna uprava učestvuje u dijelu radova na uređenju terena oko dviju crkava.

Prethodno su mještani iz pomoć donatora i firme “Bemax“ koja je lani izvodila radove na izgradnji druge faze MR1 saobraćajnice za Lušticu i dobro sarađivala sa mještanima, uspjeli da urede veći dio okolnog terena i asfaltiraju kružni put oko obje crkve. Preostalo je da se na ulazu u dvorišta crkava sa zapadne strane platoa izgradi novo stepenište sa pet stepenika pojedinačne dužine od nepunih 10 metara, a koje bi povezalo i jednako služilo prilasku i ulazu vjernika u dvorište kako jedne, tako i druge crkve.

Prema riječima Špira Đurišića iz Crkvenog odbora crkve Svetog Jovana, jedan od lokalnih građevinskih preduzimača je za taj posao tražio naknadu od 4.800 eura, a kako mještani nisu imali novca, preko Mjesne zajednice Krtoli obratili su se Opštini koja je pristala da završi taj dio posla. Jedino što su Krtoljani pritom tražili je bilo da radovi ne počnu prije lokalnih izbora u Tivtu 30. avgusta, kako bi se otklonila svaka sumnja da je riječ o jednoj od brojnih predizbornih građevinskih aktivnosti koju je u drugoj polovini avgusta intenzivno započinjala dotadašnja DPS-SD-HGI lokalna vlast u Tivtu.

Međutim, lokalna uprava Tivta je za gradnju pet betonskih stepenika popločanih kamenom, na ulazu u dvorišta dviju crkava u Krtolima, raspisala oglas za “javnu nabavku male vrijednosti“ procijenivši da će taj zahvat koštati čak 11.850 eura sa PDV-om, a 25. avgusta je, kao najpovoljniju, odabrala ponudu firme GKM iz Podgorice vrijednu 9.796, 36 eura, bez napomene da li je tu riječ o iznosu sa ili bez uračunatog PDV-a.

Radnici GKM-a koji po ugovoru što ga je ta firma potpisala sa gradonačelnikom Tivta Kusovcem, imaju rok od 10 dana da završe posao u Đuraševićima, juče su se pojavili ispred dviju crkava, ali kako ističu mještani, sa sobom nisu donijeli nikakav projekat, niti skicu po kojoj namjeravaju da izvode radove. Zbog toga, ali i činjenice da je Opština Tivat pod čudnim okolnostima posao za koji mještanima privatni preduzimač traži 4.800 eura, a koji je ona u tenderu “naduvala“ i konačno dala GKM-u za dva puta veću sumu novca, oni su juče obustavili izvođenje radova.

“Nećemo dozvoliti da se na ovakav način neprotrebno rasipa novac svih nas građana zajedno i da se ovako neozbiljno pristupa poslovima koji se finansiraju iz budžeta našeg grada“, kazali su “Vijestima“ iz crkvenih odbora dviju crkava u Đuraševićima.

Sekretar za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat Marko Petričević za “Vijesti“ je juče kazao da je za izbor izvođača radova na uređenju terena kod crkava Svetog Jovana i Svetog Ivana ispoštovana sva zakonom predviđena procedura i da je izvođač izabran tek iz drugog pokušaja. On je kazao da je procjenu vrijednosti radova na osnovu kojih je i raspisana ova javna nabavka, napravila firma “Cema“ iz Podgorice.

Bonus video: