Brajović: Formiraće se tijelo koje će doprinijeti da istrage o napadima na novinare budu adekvatnije tretirane

„Zaposleni u ovoj branši moraju da preuzmu odgovornost i u okviru svojih medijskih kuća učine dodatne napore da zadrže lični integritet i međusobnu solidarnost, kako bi mogli da djeluju autonomno i sa što manje profesionalnih grešaka“, kaže se u saopštenju
52 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 23.01.2018. 15:43h

Skupština Crne Gore formiraće tijelo koje će u okviru svojih nadležnosti doprinijeti da postojeće istrage o napadima na novinare budu na još adekvatniji način tretirane, saopštio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

On se danas sastao sa predsjednicom Sindikata medija Crne Gore (SMCG) i potpredsjednikom SMCG Radomirom Kračkovićem.

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, najavio osnivanje skupštinskog tijela kako bi cjelokupna medijska zajednica u Crnoj Gori imala veću sigurnost i mogla da djeluje u skladu na najvišim profesionalnim standardima.

Navodi se da su se sagovornici saglasili da Skupština i drugi segmenti društva treba da podrže zakonska rješenja kojima će biti unaprijeđen ekonomsko-socijalni status i prava zaposlenih u medijima.

„Zaposleni u ovoj branši moraju da preuzmu odgovornost i u okviru svojih medijskih kuća učine dodatne napore da zadrže lični integritet i međusobnu solidarnost, kako bi mogli da djeluju autonomno i sa što manje profesionalnih grešaka“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici SMCG dostavili su danas povodom Dana novinara 23. januara, poslanicima Skupštine amandmane na izmjene postojećih zakonskih rješenja Zakona o medijima i Zakona o elektronskim medijima, koji se već nalaze u proceduri u Ministarstvu kulture.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano o modalitetima unaprjeđenja rješenja kojima bi status zaposlenih, posebno u privatnim i lokalnim medijima, bio primjereniji odgovornosti i očuvanju profesionalnog dostojanstva, i dugoročno održivih finansijskih modela za rad lokalnih medija.

Bonus video: