Škola "Mahmut Lekić" nije imala tim za zaštitu djece od nasilja

Kako su “Vijesti” pisale početkom decembra, roditelj jednog učenika ušao je, za vrijeme trajanja nastave, u učionicu gdje se održavala nastava i prijetio jednom učeniku. Iz škole su tada negirali da je roditelj udario učenika.
Direktor OŠ “Mahmut Lekić” Redžep Đokaj mjesec kasnije podnio je ostavku, a na njegovo mjesto je postavljen v.d. direktor Luiđ Dedvukaj

5484 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Zabrinjava činjenica da još postoje škole koje nisu formirale timove za zaštitu djece od nasilja, poručila je zamjenica zaštitnika za ljudska prava i slobode Snežana Mijušković povodom slučaja iz Osnovne škole “Mahmut Lekić” u Tuzima, gdje je prijavljeno da je roditelj jednog učenika navodno prijetio đaku te obrazovne ustanove.

“Takođe, zabrinjavajuće je što Ministarstvo prosvjete nije uputilo odgovor direktoru škole o ovom pitanju, a naročito imajući u vidu da direktori snose odgovornost ako ne reaguju adekvatno na vršnjačko nasilje. Nepostupanje u slučajevima vršnjačkog nasilja bilo je osnov razrješenja rukovodioca jedne obrazovne ustanove”, ocjenjuje Mijušković, napominjući da je taj resor bio dužan da dostavi odgovor čelniku škole.

Kako su “Vijesti” pisale početkom decembra, roditelj jednog učenika ušao je, za vrijeme trajanja nastave, u učionicu gdje se održavala nastava i prijetio jednom učeniku. Iz škole su tada negirali da je roditelj udario učenika. Direktor OŠ “Mahmut Lekić” Redžep Đokaj mjesec kasnije podnio je ostavku, a na njegovo mjesto je postavljen v.d. direktor Luiđ Dedvukaj.

Zaštitnik zapaža da u vrijeme događaja u Školi nije postojao tim za zaštitu djece od nasilja, već je on oformljen nakon incidenta.

Direktor je prihvatio predloge tog novog tima da se tom roditelju zabrani ulazak u školu, kao i da roditelji mogu ulaziti u školu za vrijeme nastave isključivo po odobrenju dežurnog osoblja i školske uprave.

“Zaštitnik naglašava da je škola dužna da preduzme sve potrebne mjere i radnje kako bi učenici, a i zaposleni, boravili i radili u bezbjednim uslovima, što je nužan preduslov za ostvarivanje kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja i ističe da škole nijesu samo obrazovne institucije, te ne treba prenebregnuti značajnu vaspitnu funkciju koju imaju”, navodi se u dokumentu koji je juče objavljen na sajtu ombudsmana.

Mijušković je uputila tri preporuke upravi škole, među kojima da u slučajevima vršnjačkog nasilja preduzima potrebne mjere i radnje, da nastavi s preventivnim i edukativnim programima i radionicama s učenicima i roditeljima i da razvije i koristi program u cilju vršnjačke podrške i medijacije.

Preporučila je i Zavodu za školstvo da početkom školske godine izvrši provjere da li su sve škole u Crnoj Gori formirale školske timove za zaštitu djece od nasilja.

Bonus video: