Kolašin: Zgrada ZAVNO odavno postala ruina

Polomljena prozorska stakla, fasada išarana grafitima i propali podovi... Tako trenutno izgleda “objekat memorijalnog značaja i velike istorijske važnosti“. Opština Kolašin završila sve obaveze, na potezu Vlada

5408 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin završila je sve obaveze preduzete u okviru priprema za rekonstrukciju stare zgrade Osnovne škole “Risto Manojlović“, u kojoj je novembra 1943. godine održano istorijsko zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke.

Planirano je da taj objekat, koji ima status kulturno-istorijskog spomenika pod zaštitom države, poslije rekonstrukcije postane Državni muzej. Najavljeno je i da će to biti javna ustanova na državnom nivou “predstavljajući tako i simbol moderne Crne Gore”.

Već skoro deceniju u toj zgradi se ne održava nastava, pa je gotovo bez namjene i iz godinu u godinu u sve lošijem stanju. Polomljena prozorska stakla, fasada išarana grafitima i propali podovi... Tako trenutno izgleda “objekat memorijalnog značaja i velike istorijske važnosti“, koji su mnogo puta do sada državni zvaničnici pominjali kao mjesto “gdje je započela obnova crnogorske državnosti“.

Ni ove godine državnim budžetom nije predviđen novac za rekonstrukciju tog objekta. U decembru minule godine poslanici Socijdemokratske partije (SDP) podnijeli su amandman na predlog Zakona o budžetu Crne Gore, kojim su predložili da se 300.000 eura opredijeli za izradu tehničke dokumentacije i izvođenja radova na rekonstruciji tog objekta. Taj amandman je odbijen, uprkos tome što je iz Ministarstva kulture krajem prošlog ljeta obećavano da će radovi na rekonstrukciji započeti ove godine.

Ministarstvo kulture je nedavno obrazovalo Projektnu grupu za izradu tematsko-ekspozicionog plana organizovanja muzejske postavke u vezi sa zasijedanjem ZAVNO-a koja će biti smještena u sada ruiniranoj zgradi. U toj grupi su pored predstavnika ministarstva i SUBNOR-a i Opštine i stručnjaci iz Narodnog muzeja.

Oni će, kako je najavljeno, u narednom periodu precizirati sve postavke i ostale sadržaje budućeg Državnog muzeja „institucije koja će dati još jedan doprinos očuvanju i valorizaciji antifašističke tradicije Kolašina i Crne Gore”. Pored konstituisanja ZAVNO-a, u “staroj školi“ tokom Drugog svjetskog rata, održani su i Prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943. godine), a početkom decembra iste godine održan je i Prvi kongres Antifašističkog fronta žena Crne Gore i Boke. U februaru 1944. godine to je bilo mjesto gdje je drugi put zasijedao ZAVNO, a u julu iste godine obilježeno je tri godine ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora. Istog dana počelo je i Treće zasijedanje ZAVNO-a koji je postao Crnogorska antifašistička Skupština narodnog oslobođenja (CASNO).

Bonus video: