Muzička škola, Marković i “Đude” čine Kolašin boljim

Najznačajnija opštinska priznanja dodjeljuju se povodom Dana opštine, a sudeći prema reakcijama građana - komisija je odradila dobar posao

6946 pregleda 86 reakcija 0 komentar(a)
Zajednička fotografija, Foto: Privatna arhiva
Zajednička fotografija, Foto: Privatna arhiva

Škola za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO), Ženska pjevačka grupa “Đude“ i predsjednik kolašinskog Crvenog krsta (CK) Milan Marković dobitnici su ovogodišnjih najznačajnijih opštinskih priznanja. Nagrade se dodjeljuju povodom Dana opštine, a komisija koja o tome odlučuje, sudeći prema reakcijama Kolašinca, valjano je odradila posao.

Poslije mnogo godina tokom kojih su nizali uspjeh za uspjehom, učenici i nastavnici ŠOMO dočekali su Plaketu Opštine za izuzetan dugogodišnji doprinos u obrazovanju, umjetosti i kulturi.

“Ta škola od postanka do danas ima značajno mjesto u kolašinskoj sredini, a i šire. Kao takva je prepoznata i nagrađena donacijom ’Fondacije Petrović Njegoš’... Zahvaljujući stručnom i nesebičnom radu nastavnika, učenici kontinuirano učestvuju na državnom i međunarodnim takmičenjima, na kojima uvijek postižu zapažene rezultate, o čemu svjedoče brojne nagrade“, piše u obrazloženju.

Učenici ŠOMO osvojili su na državnim i međunarodnim takmičenjima više od stotinu prvih, drugih i trećih nagrada, kao i dvije specijalne. Nekoliko mladih muzičara, zbog izuzetnih rezultata koje postižu na takmičenjima, stipendisti su Ministarstva prosvjete (stipendija za talentovane učenike).

Nagrada najboljem mladom stavraocu ove godine pripala je Ženskoj pjevačkoj grupi “Đude“, koja postoji u okviru KUD-a “Mijat Mašković“.

“To je posljednja ženska grupa u Crnoj Gori koja praktikuje izvođenje tradicionalnog pjevanja ‘na glas’. Riječ je o arhaičnom načinu pjevanja, izuzetno teškom za reprodukovanje, a jednom od sastavnih djelova nacionalnog muzičkog indentiteta koji bi se bez rada pomenute grupe nepovratno izgubio“, objašnjava rukovodioc KUD-a Davor Sedlarević. U grupi su Milena Rondović, Marta Medenica, Jovana Jeknić, Hristina Šuković, Jelena Miladinović, Nađa Jeknić, Katarina Medenica i Tijana Rakočević. Grupa je od osnivanja uspjela da očuva većinu zaboravljenih pjesama kolašinskog kraja. Brojne nagrade, od kojih posljednja osvojena na velikom Festivalu božićnih pjesama i običaja u Poljskoj, preporučile su te mlade djevojke da budu nagrađene prestižnim opštinskim priznanjem.

Na čelu kolašinskog Crvenog krsta, Marković je dvije godine. U toj organizaciji volontirao je još od 1997. Tek ove godine lokalna uprava mu je dodijelila priznanje za humanitarna postignuća i doprinos, a teško je nabrojati volonterske akcije kojima je rukovodio, ali i sam učestvovao. Na dodjeli nagrade Marković je kazao da to priznanje doživljava kao nagradu svim volonterima te organizacije.

“Marković je humanista ‘iznutra’ koji kao da je rođenjem naučio da nikada ne preskoči čovjeka i njegovu nevolju. Uspio je ono što je u današnje vrijeme izuzetno teško - da teški odgovorni posao volonterizma u CK učini bliskim i popularnim kod mladih ljudi, tako da je stvorena posebna vrijednost kod mlade generacije da dostignu nivo i kvalitet volontera...“, piše u obrazloženju priznanja.

Opštinske nagrade mladima ove godine pripale su Darinki Vlahović, najboljoj studentkinji završne godine fakulteta, Jeleni Miladinović, najboljoj učenici završnog razreda osnovnih škola i Jani Rakočević, najboljoj učenici završnih razreda srednje škole.

Najbolja mlada sportiskinja je karatistkinja Anđela Ivanović.

Bonus video: