KOR: Identifikovati i kazniti odgovornog za lomljenje ukrasa u Ledenoj pećini

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina

10679 pregleda 159 reakcija 6 komentar(a)
Sa snimka objavljenog na internetu, Foto: Screenshot
Sa snimka objavljenog na internetu, Foto: Screenshot

Pripadnici policije ispituju ko je i kada polomio ukras u Ledenoj pećini, a o tome su obavijestili i nadležno tužilaštvo, rečeno je “Vijestima” juče iz te bezbjednosne institucije.

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine, objavljen je prije dvije noći na instagram profilu Bruekanton, koji, prema podacima sa te društvene mreže, koristi.

Uništavanje pećinskog blada zabranjeno je zakonom, a iz Uprave policije nijesu sinoć precizirali da li se tužilac izjasnio o tom događaju i za koje bi krivično djelo, eventualno, osoba sa snimka mogla da odgovara.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac koji na sebi nosi crvenu duksericu i farmerice, kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar. Ledena pećina nalazi se na nadmorskoj visini od 2.164 metra, na vrhu Obla. Dvorana je dugačka 40 i široka 20 metara, a ledena voda koja kaplje sa svodova čak i u najtoplijim ljetnjim mjesecima, formira ledene figure. Upravo zbog te vode koja kaplje, prirodno se formiraju brojne ledene figure, raznih veličina...

foto: Screenshot

Dno pećine okovano je ledom i ukrašeno stalagmitima, od kojih je najmanje jedan uništio muškarac koji se vidi na snimku.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno uništavanje, oštećenje i odnošenje djelova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina..

Durmitor je 1980. godine uvršten na UNESCO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićena.

KOR: Kaznite krivca

Iz Koalicije za održivi razvoj (KOR) osudili su juče vandalizam u Ledenoj pećini i od nadležnih tražili da hitno identifikuju i kazne počinioca.

“Atak na prirodu je atak na državu. Nadamo se da će makar tužilac, koji je kako smo informisani obaviješten o događaju u Ledenoj pećini, znati koliko vremena treba da priroda izvaja jedan onakav ukras, koji je neko iz hira ili ko zna kakve pobude, uništio jednim potezom. Takođa, ovdje se, pravnički gledano, radi o idealnom sticaju više krivičnih djela. Od njihove odluke zavisiće odnos prema prirodi i prirodnim dobrima svih onih koji borave na tlu naše države, koja je i ekološka. Nadamo se da će se povodom ovog vandalizna oglasiti i UNESCO, jer Durmitor nije samo naše, već i svjetsko bogatsvo”, kazali su iz KOR-a.

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, niti iz Nacionalnog parka Durmitor, juče se nijesu oglašavali povodom uništavanja pećinskog blaga na Durmitoru.

Bonus video: