Protest u Murini: "Sljedeći put neće proći nijedan kamion sa šumskom građom"

Građani traže da se preispitaju svi dosadašnji ugovori o koncesijama, način na koji su ih koncesionari dobili i da se izvrši finansijsko preispitivanje poslovanja

30235 pregleda 187 reakcija 20 komentar(a)
Sa protest, Foto: Privatna arhiva
Sa protest, Foto: Privatna arhiva

Grupa građana opštine Plav i mjesnog centra Murina okupila se jutros u Murini da bi upozorili koncesionare šuma da neće moći da vrše dalju eksploataciju dok se ne formira nova Vlada, imenuje novi ministar za poljoprivredu i novi direktor Uprave za šume.

Oni su zatražili da se preispitaju svi dosadašnji ugovori o koncesijama, način na koji su ih koncesionari dobili i da se izvrši finansijsko preispitivanje poslovanja.

“Nas zanima ko je i kolike koristi imao, koji su to pojedinci ili grupe ljudi, i zašto je ugašena drvoprerada na području naše i svih sjevernih opština. Ne vjerujemo da je bilo ko zadovoljan ovakvim načinom eksploatacije šuma, koje su osnovno bogatstvo na našem području”, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Murino Brano Otašević.

Ona je zapitao zašto se ne poštuje Zakon o šumama i ne uplaćuje Opštini i lokalnoj zajednici dio sredstava.

“Od 2000. godine do sad koncesionari nijesu uplaćivali zvanično na račun Opstine ni naše mjesne zajednice sa čijih teritorija sijeku. Posječena je ogromna šuma, a mi nijesmo imali nikakve koristi ni u jednoj mjesnoj zajednici, i mislim da je sada došlo do one kritične tačke” kazao je Otašević.

On je kazao da je moguće da su koncesionari davali nekom novac na ruke.

“Mi za to nemamo dokaza, ali sumnjamo i imamo pretpostavke. Uglavnom, lokalno stanovništvo na područjima gdje se siječe nema nikakvu korist” rekao je Otašević.

Prema njegovim riječima, glavni koncesionar na tom području Ratko Pelengić, poznatiji pod nadimkom Ratko Bosanac, uništio je velika prostranstva na području Murinske rijeke, gdje su bili kompleksi prašuma.

“Uništio je i planinu Mokra koja pripada Beranama, Andrijevici i Plavu i nigdje nije posadio nijednu novu sadnicu niti su te opštine i lokalno stanovništvo dobili jedan cent od koncesija koje su mu sate na ko zna koji način”, kazao je predsjednik MZ Murino.

Mještanin Ljubiša Mijović je dodao da je ovo okupljanje danas na trgu u Murini samo upozorenje i da će poći na teren da upozore koncesionara.

“Sljedeći put kada se okupimo neće više moći da prođe nijedan kamion sa šumskom građom” kazao je Mijović.

I stanovnici drugih sjevernih gradova ovih dana zatražili su da se hitno uvede moratorijum na sječu suma do formiranja nove Vlade, jer je, kako kažu, primijećeno da “dobro poznati tajkuni koriste vrijeme da ubrzano posijeku što više šume, znajući da je tome konačno došao kraj”.

Bonus video: