Novinarima "Vijesti" uručene nagrade Udruženja novinara

Zamjenica glavnog urednika "Vijesti" Ivana Gudović je kazala da je nagrada posebno priznanje, jer su je dodijelile kolege novinari
506 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2018. 15:18h

Zamjenici glavnog urednika "Vijesti" Ivani Gudović i novinarki tog lista Jadranki Ćetković uručene su danas prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore (UNCG).

Gudovićeva je kazala da je nagrada posebno priznanje, jer su je dodijelile kolege novinari.

"Podstrek je, nadam se, za sve novinare koji rade u javnom interesu nasuprot onima koji su našu profesiju podredili ličnim, finansijskim i/ili političkim interesima", rekla je Gudović zahvaljujući članovima žirija i UNCG, koji su na ovaj način prepoznali dugogodišnji rad i doprinos društvenoj zbilji, kao i onima koji su predlagači za ovo značajno priznanje.

Drugu godišnju nagradu dobio je novinar "Dana" Vladimir Otašević, dok su treću godišnju nagradu podijelili novinari Gojko Raičević (IN4S) i Danilo Ajković (FOS medija). Nagrada za životno djelo uručena je penzionisanom novinaru „Pobjede“ Čedomiru Radusinoviću.

Dodjela nagrada upriličena je u restoranu "Ognjište", a laueratima ih je uručio predsjednik UNCG Goran Ćetković.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici američke ambasade i misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Nakon ceremonije su UNCG i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) organizovali pres konferenciju povodom Dana novinara Crne Gore - 23. januara, prvog izdanja lista "Crnogorac".

Novinari u Crnoj Gori treba da budu svjesni svoje snage i postanu faktor odlučivanja o svim pitanjima koji se tiču medija, poručeno je konferenciji "Profesionalizam, javni inters i oritisak na novinare".

Ćetković je kazao da Crna Gora ima lijepu novinarsku tradiciju i da smatra da niko ne treba da ometa urednike i novinare da rade svoj posao.

„Od kako je novinarstvo nastalo urednik je imao završnu riječ i odgovornost, i taj koncept bi trebalo da razmotri neko od silnih faktora koji su krenuli da kontrolišu Javni servis“, istakao je Ćetković na konferenciji za novinare povodom Dana novinara.

On je kazao da su odlučili da, u stvarima za koje imaju slične stavove DPNCG i UNCG djeluju zajedno i poručio da novinari treba da se saberu oko zajedničkog interesa.

Generalna sekretarka DPN, Mila Radulović, kazala je da na 23. januar gleda kao na priliku da se podsjeti na sve sto su izgubili i propustili da održe profesiju na nivou kakva je nekad bila i spriječe da polako posustaje i gubi korak sa trendovima, čitanošću, gledanošću.

Radulović je ukazala da su prošlu godinu obilježila dešavanja u Javnom servisu.

“Svjedoci smo da je Evropska komisija najavila da će se ove godine više fokusirati na novinarstvo, posebno Javni servis i da su Ujedinjene nacije sugerisale da mediji moraju da rade svoj posao, ne smiju biti pod političkim uticajem“, navela je Radulović.

Damir Ramović iz Televizije Crne Gore kazao je da je primarna misija javnog emitera biti medij, odnosno Televizija za svakog građanina.

„To je cilj koji pokušavamo da dosegnemo i na tome radimo dvije godine. Smatramo da smo od tog cilja još daleko, ali bliže nego što je Televizija Crne Gore ikad bila“, naglasio je Ramović.

On je kazao da priloge novinara Javnog servisa komentarišu i vlast i opozicija dajući sebi za pravo da budu kontrolori rada medija umjesto da shvate da su mediji čuvari demokratije.

Ramović je dodao da se kolege iz drugih medija bave radom novinara Javnog servisa prenoseći saopštenja političkih partije.

Galerija