Glavni grad ne zbori s "Vijestima"

Tim administracije gradonačelnika Ivana Vukovića (DPS) zadužen za komunikaciju s medijima od početka godine nije odgovorio na više od trideset setova pitanja u vezi s problemima koji tište građane

64627 pregleda 304 reakcija 60 komentar(a)
Brojna pitanja bez odgovora: Gradonačelnik Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović
Brojna pitanja bez odgovora: Gradonačelnik Ivan Vuković, Foto: Boris Pejović

Biro za odnose s javnošću Glavnog grada prećutao je gotovo sva pitanja “Vijesti” od početka 2020. godine i tako uskratio za informacije i građane Podgorice, od čijeg novca se i finansira.

Tim administracije gradonačelnika Ivana Vukovića (DPS) zadužen za komunikaciju sa medijima nije odgovorio na više od trideset setova pitanja u vezi s problemima koji tište građane u raznim oblastima.

Ćutanje bez objašnjenja traje maltene od početka godine, odnosno od kako su “Vijesti” objavile priču o kontroverznom organizovanju prazničnog Bazara na Trgu nezavisnosti...

Praksa je nastavljena i tokom septembra, kada iz PG biroa nijesu odgovorili na pitanja u vezi s podjelom besplatnjih udžbenika za đake-prvake, odnosno da li su već distribuirani školama, ako nisu - kada će…

U avgustu su građani iz Botuna, Kokota i drugih naselja ostali uskraćeni za odgovore na osnovu koje odluke je veliki broj ulica dobio nazive, a kuće obilježene brojevima.

Mještani Botuna su zatečeni novim nazivima, smatraju da su neadekvatni, tvrde da ih niko nije konsultovao povodom toga.

Mještanin Gornjih Kokota, koji ističe da plaća porez na kuću i ostale dažbine, požalio se “Vijestima” da su prilikom numerisanja njegovo domaćinstvo preskočili...

Međutim, odgovor ili pojašnjenja iz službe, koja ima nekoliko zaposlenih, nije stigao, a isto se desilo i tokom avgusta u vezi s pitanjima o rekonstrukciji Ulice Veliše Mugoše pod Goricom.

“Vijesti” su pitale do kada će trajati radovi, da li je probijen prvi rok za završetak posla i ako jeste - zbog čega se to desilo.

Nadležni iz Glavnog grada nijesu našli za shodno da upoznaju javnost zbog čega su poslovni prostori u Ulici 27. marta poplavljeni u nedavnom nevremenu, kao i da li su tačne optužbe vlasnika da se to desilo jer sa šahti za atmosfersku kanalizaciju nisu bile uklonjene daske, a što su trebalo odavno da urade radnici angažovani na uređenju parkinga u dvorištu zgrade “Zabjelska vektra”.

Vlasnici su zbog nastale štete angažovali advokata, a iz Glavnog grada nisu odgovorili zbog čega daske nisu bile uklonjene.

Odgovori nijesu stigli ni na nedavno objavljeni tekst u kojem su radnici “Parking servisa” optužili menadžment preduzeća da godinama stvara gubitke, ne prikazuju realne prihode, da se ne poštuje Kolektivni i Granski ugovor o radu.

Nije odgovoreno ni na pitanja da prokomentarišu tužbe radnika povodom umanjenja zarade na osnovu Odluke gradonačelnika iz 2013. godine i da li su dobili odgovor od predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na dopis poslat u junu u vezi s revizijom predmeta.

Mještani Ulice Nikole Đurkovića u Maslinama požalili su se “Vijestima” da im nadležni iz Glavnog grada mjesecima ne odgovaraju na peticiju kojom traže da se rekonstruiše ta ulica. Odgovor na pitanje “Vijesti” šta će biti urađeno povodom toga, da li je planirana rekonstrukcija ulice i kada, nije stigao.

Nijemi u Glavnom gradu su ostali i na pitanja povodom međunarodnog konkursa za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti, odnosno nisu pojasnili zbog čega je potrebno ponovo rekonstruisati taj prostor i koliko bi ta investicija koštala.

Nije odgovoreno ni koliko je koštala posljednja rekonstrukcija Trga, a koja je urađena za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića (DPS).

Javnost je ostala uskraćena za mišljenje druge strane, odnosno stav nadležnih iz “Parking servisa”, a koje radnici optužuju da su falsifikovali Odluku kojom se utvrđuje obračunska vrijednost koeficijenta, kao i da li se kasni sa otvaranjem vatrogasnih punktova u ljetnjoj sezoni požara.

Ugostitelji iz grada su se “Vijestima” požalili da su im iz preduzeća “Deponija” dostavili račune za odlaganje otpada u vrijeme kada nisu radili zbog krize izazvane koronavirusom i da im, u zvaničnom dopisu iz toga preduzeća, traže dokaz da u tom periodu nijesu radili. “Vijestima” nije odgovoreno da li je Glavni grad dobijao pritužbe po tom osnovu i da li će nešto da bude urađeno povodom toga.

U Podgorici je nedavno formiran Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta na području Glavnog grada, odnosno Poslovni savjet.

Kako je navedeno, djelovanje Savjeta biće usmjereno na koordinaciju aktivnosti organa lokalne samouprave i drugih nadležnih institucija u cilju sprovođenja prioritetnih reformskih mjera i unapređenja poslovnog ambijenta, koje su u funkciji otklanjanja biznis barijera.

“Vijestima” nije odgovoreno koje su to biznis barijere uočene u Podgorici, kako će biti unaprijeđen ambijent, koliko često će se sastajati Savjet, da li će članovi za rad primati nadoknadu i koliko će iznositi, šta će konkretno preduzeti... Nije odgovoreno ni na set pitanja za Gradsku televiziju - odnosno da li je određen datum otvaranja, koliko će emitovati sopstvene produkcije i kojim temama će se baviti, koliko će imati zaposlenih...

U junu mjesecu, nije odgovoreno da li je počelo najavljeno testiranje elektronske karte u gradskom saobraćaju, ako nije - zbog čega i kada se to može očekivati.

Preduzeće KIPS je nedavno podnijelo Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu saglasnosti nove Odluke o održavanju čistoće na teritoriji Podgorice, jer tvrde da preduzeće “Čistoća” i “Deponija” nezakonito, odnosno suprotno Zakonu o komunalnim djelatnostima, naplaćuju odvoz i deponovanje otpada.

Tvrde da im se usluga mora naplatiti kao individualnim korisnicima, a ne po metru kvadratnom, ali iz Glavnog grada ni na to nijesu odgovorili.

Jedan od rijetkih odgovora je stigao u martu na interesovanje mještana Balijača u Zeti - da li će biti nastavljeno asfaltiranje puta uz prugu, odnosno do preostalih sedam-osam domaćinstava do kojih i dalje vodi makadam.

Nadležni nisu odgovorili zbog čega je Komunalna policija intervenisala na Zabjelu u Jerevanskoj ulici, u vrijeme borbe protiv koronavirus.

“Vijesti” su se interesovale zbog čega komunalni policajci, kako se vidi na snimcima, ne poštuju naredbu Vlade o držanju socijalne distance, ne nose rukavice, da li će da snose odgovornost zbog toga...

Stanari zgrade iz Ulice admirala Zmajevića žalili su se u prvom talasu koronavirusa da se pali razni otpad u blizini Deponije, a da zbog situacije sa izolacijom u stanovima nemaju prijeko potrebnog vazduha, ali nije odgovoreno da li su nadležne službe upoznate sa ovim problemom i da li je nešto urađeno povodom toga nije bilo.

Glavni grad je prećutao i koliko je koštala aplikacija Moja Podgorica, ko je radio na tome, koliko će trebati za održavanje i ko je zadužen za taj posao.

Mještani Zlatice su tražili sastanak u Glavnom gradu povodom izgradnje bulevara od nekadašnjeg stadiona FK “Kom” do saobraćajnice koja je priključnica na auto-put, a nije odgovoreno da li će nadležni uraditi nešto povodom toga.

Bonus video: