Prodaja polovnih udžbenika loše ide, još je daleko do škole

Kompleti udžbenika na podgoričkom Trgu nezavisnosti mogu se kupiti po cijeni od 10 do 45 eura

10623 pregleda 46 reakcija 5 komentar(a)
Prodaja knjiga na štandovima na Trgu nezavisnosti, Foto: Borko Ždero
Prodaja knjiga na štandovima na Trgu nezavisnosti, Foto: Borko Ždero

Prodavci polovnih udžbenika na Trgu nezavisnosti u Podgorici tvrde da se građani slabo interesuju za trgovinu i da je na to uticalo odlaganje početka školske godine za 1. oktobar zbog pandemije koronavirusa, ali i to što su ove godine preduzeća u Glavnom gradu obezbijedila komplete za djecu svojih radnika.

“Prodaja baš slabo ide, ne znam da li je do sada prošlo sedam kompleta udžbenika. Osim odlaganja početka školske godine, tome je doprinijelo i to što su i pojedina gradska preduzeća, radnicima s više djece, obezbijedila komplete”, kazao je Nenad Pejović.

On je rekao da je bilo predviđeno da knjige na trgu prodaju do prvog septembra, ali je zbog aktuelne situacije rok produžen desetak dana. Kompleti udžbenika, kako su pojasnili prodavci, mogu se kupiti od 10 do 45 eura.

“Najskuplji su kompleti za gimnaziju, koštaju 45 eura”, kazao je Pejović. On je rekao da udžbenici na komad koštaju po euro, a da se na štandovima mogu trgovati i lektire.

“Lektira kod mene košta po dva eura.”

Jedna od prodavačica koja je željela da bude anonimna, kazala je da prodaja udžbenika ide baš slabo, ali da se nada da će se to promijeniti narednih dana, zbog približvanja početka školske godine.

“Kao što vidite, nisu ni svi štandovi zauzeti. Malo je interesovanje.”

Iz Glavnog grada su ranije saopštili da su i ove godine podržali inicijativu građana da se na Trgu nezavisnosti organizuje prodaja korišćenih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje.

“Shodno tome, ispod kolonada na Trgu nezavisnosti danas su postavljeni štandovi koji će od 21. avgusta do 1. septembra biti na raspolaganju svim zainteresovanim prodavcima. Pozivamo sve one koji namjeravaju da prodaju svoje udžbenike da to isključivo čine na predviđenoj lokaciji, odnosno na Trgu nezavisnosti, kako bi kupcima svi polovni udžbenici bili dostupni na jednom mjestu”, poručili su iz Glavnog grada.

U knjižarama u Crnoj Gori od polovine avgusta u prodaji su udžbenici za osnovne i srednje škole, a cijena kompleta kreće se od 39,80 eura (za prvi razred osnovne) do 106,80 eura (za prvi razred gimnazije).

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) kazali su da su pojedinačne cijene udžbenika i kompleta na prošlogodišnjem nivou, s izuzetkom kod kompleta za osmi razred jer se od ove godine nalazi i radna sveska za Istoriju 8 i za 4. razred gimnazije, gdje su uvedeni novi naslovi za prirodnu grupu predmeta.

Početak školske godine u Crnoj Gori odložen je za 1. oktobar na preporuku Instituta za javno zdravlje, saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete.

Pojasnili su da je do odlaganja došlo zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, još složena.

Iz resora Damira Šehovića nijesu pojasnili po kom modelu će početi školska godina...

Bonus video: