Manifestacija “Stazom Veljka Vlahovića” održana po sedmi put

Vijenac na bistu Veljka Vlahovića položili su Darko Bulatović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina, Tatjana Ivanović iz Planinarskog saveza Crne Gore i Slavica Vlahović predstavnica Mjesne zajednice (MZ) Trmanje

3630 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Tokom minulog vikenda, po sedmi put, održana je planinarska manifestacija “Stazom Veljka Vlahovića”. Planinari, ljubitelji prirode i antifašisti, kako su saopštili organizatori, prešli su planinsku stazu dugu osma kilmetara, od lokacije Abisinija do Veljkove rodne kuće u Trmanju (Rovca) i savladali 800 metara visinske razlike.

Vijenac na bistu Veljka Vlahovića položili su Darko Bulatović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina, Tatjana Ivanović iz Planinarskog saveza Crne Gore i Slavica Vlahović predstavnica Mjesne zajednice (MZ) Trmanje.

“Svaki građanin Crne Gore bar jednom bi trebalo da prođe “stazom Veljka Vlahovića”. Nije riječ o običnoj planinskoj stazi već je to pohod u nataknutnoj prirodi, ali i istorijsko putovanje u slavnu prošlost. Veljko je svojim životom i djelom zadužio Crnu Goru, ali se nameće utisak mu se Crna Gora još nije odužila, kao što se nije valjano odužila ni mnogim drugim rovačkim i crnogorskim vitezovima, borcima za pravo čast i slobodu Crne Gore”- kazao je dr Dragan Bulatović predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore.

On objasnio da je cilj manifestacije “da se široj javnosti, naročito mladima, približi svijetli lik i besmrtno djelo Vlahovića i da se tako na najbolji način promovišu ideali pravde, slobode i solidarnosti za koje se borio cijelog života”.

“Veljko se beskompromisno borio protiv fašizma i svake nepravde, uvijek je je bio na strani slabih i potlačenih, a uvijek odlučno protiv silnih i bahatih. Zato crnogorski planinari i antifašisti nastavljaju svoj hod stazom Veljka Vlahovića i 45 godina nakon njegove smrti, jer na njegovo ime i djelo nikada nije pala ni jedna jedina sjenka. Ta staza vodi pravom cilju, vodi pravdi i slobodi, vodi u ljepšu i svjetliju budućnost…”- rekAo je Bulatović.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović očekuje da manifestacija iz godine u godinu postaje masovnija. On je gvorio I o junaštvu Veljkovog oca MIlinka, braće Branka i Dušana i sestre Dunje.

foto: Dragana Šćepanović

O velikanu crnogorske istorije gOvorila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Ona je kazala da” niko kao Vlahović nije tako lijepo opisao Crnu Goru njene planine i njenu slobodu”.

Predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić podijelio je svoja sjećanja na susret sa Veljkom Vlahovićem krajem 60-ih godinaa prošlog vijeka.

O Veljku i Trmanju, kroz sjećanja, stihove gvorili su i Zoja Bojanić Lalović i pjesnik Budo Vlahović. Voditelj programa bio je Đorđije Tatić.

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Planinarski savez Crne Gore, PK “Visokogorci Crne Gore”, KVP “Kapetan”, SRD “Montenegro tim” i PK “Montenegro tim” zajedno sa SUBNOR-om Crne Gore i MZ Trmanje. Manifestaciju su podržali Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo odbrane i Opština Kolašin. Podrška organizaorima bili su kolašinski Dom zdravlja i Odjeljenje bezbjednosti.

Bonus video: