DPNCG: Tužilaštvo da saopšti da li ima krivičnih djela u pisanju portala "Udar"

Na udaru portala Udar našli su se novinari "Vijesti" Siniša Luković i Vuk Lajović i urednik portala "Borba" Dražen Živković

12993 pregleda 5 komentar(a)
Bogdanović i Stanković, Foto: Savo Prelević
Bogdanović i Stanković, Foto: Savo Prelević

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je Državno tužilaštvo da obavijesti javnost šta je po službenoj dužnosti preduzelo povodom objava na portalu Udar, koji je tokom predizborne kampanje plasirao podatke koji, kako navode, mogu ukazivati na povredu nacionalne bezbjednosti, kršenje ljudskih prava i sloboda, ugrožavanje bezbjednosti pojedinaca...

Navode da su se ranije bezuspješno obratili ODT Podgorica i Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sa pitanjima - šta su preduzeli u ovom smislu jer su novinari bili meta portala "iza koga je sada jasno da je bila vlast, odnosno njeni djelovi".

"Državno tužilaštvo i ostali nadležni državni organi nijesu odgovorili na pitanje ko je vlasnik i urednik portala Udar koji je danima objavljivao tvrdnje o navodnim vezama trojice crnogorskih novinara sa srpskom službom bezbjednosti, te iznosio lične podatke i uvrede. Državno tužilaštvo i Osnovno tužilaštvo u Podgorici nijesu uopšte odgovorili na pitanje Društva profesionalnih novinara da li su postupali po službenoj dužnosti zbog sumnje da je objavama na ovom portalu izvršeno neko krivično djelo, kao i da li upoznati sa tim da se na tom portalu objavljuju informacije o navodnim saradnicima stranih obavještajnih službi", navodi se u saopštenju.

Ističu da Ministarstvo kulture, koje je po Zakonu o medijima dužno da vodi registar medija uključujući i portale, takođe, nije odgovorilo na pitanja koja im je Društvo uputilo.

"Ministarstvo nije odgovorilo na pitanja da li je i kada portal Udar podnio prijavu za registraciju i ukoliko nije, da li je Ministarstvo kulture, kao nadležni organ, preduzelo korake u cilju prikupljanja više podataka. Iz Agencije za elektronske medije su nam odgovorili da oni od stupanja na snagu novog Zakona o medijima – 14. avgusta nijesu nadležni. Portal Udar je, međutim, sa objavama počeo znatno prije. Iz Agencije su naveli da je stupanjem na snagu novog Zakona o medijima prestala da važi odrebe Zakona o elektronskim medijima koje su se odnosile na elektronske publikacije i nadležnost agencije po tom osnovu", navodi se u saopštenju DPNCG.

U odgovorima DPNCG, iz Agencije su naveli i da su u posljednje vrijeme uočili postojanje portala koji nijesu izvršili svoju zakonsku obavezu da se upišu registar i da obezbijede identifikaciju kao što je slučaj sa portalom Udar.

"Kako nijsmo imali načina da ih kontaktiramo pozvali smo ih objavom na sajtu da se upišu u registar i da na svom portalu objave identifikacione podatke”, navode u Agenciji.

Iz kompanije Domen.me, gdje je Udar registrovao domen, DPNCG, kako se navodi, je rečeno kazali da je registrant zaštitio svoju privatnost, odnosno da oni ne znaju ko je vlasnik portala.

"Kao registar domena, ne validiramo podatke krajnjih korisnika već se time bavi registrari. Registrari su kompanije preko kojih se domeni registruju i spisak .ME akreditovanih registrara imate na linku https://domain.me/accredited-registrars/. Ukoliko pogledate WHOIS zapis na linku https://domain.me/?query=udar vidjećete da je registrar kompanija "Tucows Domains Inc.", a da u polju registrant (tehnički termin za krajnjeg korisnika) stoji "Data Protected". To u 99% slučajeva znaci da je registrant zaštitio svoju privatnost aktiviranjem "privacy protection" usluge koju opet vrši registrar”, navodi se u odgovorima iz te kompanije DPNCG.

Obnjasnili su da, uz nalog nadležnog organa, mogu dati podatke koje vidimo u WHOIS zapisu.

"Ali ništa više od toga, prosto zato što im nemamo pristup”, navodi se u odgovoru kompanije Domen.me.

Na udaru portala Udar našli su se novinari "Vijesti" Siniša Luković i Vuk Lajović i urednik portala "Borba" Dražen Živković.

"DPNCG će smatrati državu odgovornom za hajku protiv novinara, a njih će pravno savjetovati da podnesu tužbu protiv države koja nije zaštitila njihova prava. Svjedoci smo da je ministar kulture Aleksandar Bogdanović osudio kritike na račun jedne novinarke koja je izvještavanjem po ukusu vlasti, ali neće da odgovori ono na šta je po zakonu obavezan. Podsjetimo, ministar kulture se hvalio zakonom upodobljenim sa evropskim standardima. Zato ga javno pitamo - da li su specijalizovani portali za obračun sa kritičarima vlasti u tom duhu?", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Bonus video: