Lazović i Radojević otišli, stiže Nermin Abdić

Dojučerašnji šef KMŠ Ranko Lazović “Vijestima” je kazao da je njegovo rukovođenje tim tijelom, koje je osnovao NKT, već unaprijed bilo oročeno do 1. septembra

60800 pregleda 425 reakcija 41 komentar(a)
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar

Novi šef Kriznog medicinskog štaba (KMŠ), koje se bavi organizacijom zdravstvenog sistema tokom epidemije kovida-19, nakon jučerašnjih ostavki biće Nermin Abdić, aktuelni direktor Urgentnog centra Kliničkog centra.

Abdić
Abdićfoto: Screenshot

Ostavke su podnijeli šef KMŠ Ranko Lazović i član Nemanja Radojević, a razlozi za to su različiti.

“Vijesti” su na konferenciji za medije pitale Radojevića, ali i direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Bobana Mugošu da li će i dalje davati legitimitet Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) za zarazne bolesti, nakon što su pojedini članovi, a moguće i predsjednik tog tijela, prekršili mjere koje su sami donijeli, prisustvom na masovnim okupljanjima.

“U proteklih više mjeseci svjedoci smo predizbornih i postizbornih dešavanja, u tom kontekstu teško je ne naći analogiju s Ivom Andrićem kada je govorio o kugi i koleri u Sarajevu u 19. vijeku i zaključio da se bolesti mijenjaju, a ponašanje ne”, kazao je Radojević.

Radojević
Radojevićfoto: PR Centar

On je rekao da ne ulazi u motive ponašanja ljudi, jer bi time izašao iz opsega medicinske struke i nauke, a posebno humanističkog pristupa da je jedini medicinski cilj zdravlje ljudi.

“Posvećen tom cilju u datim okolnostima ja razumijem da ne mogu ostvariti takve ciljeve i danas sam podnio ostavku na članstvo u Kriznom medicinskom štabu NKT-a”, rekao je Radojević.

Dojučerašnji šef KMŠ Ranko Lazović “Vijestima” je kazao da je njegovo rukovođenje tim tijelom, koje je osnovao NKT, već unaprijed bilo oročeno do 1. septembra.

Lazović
Lazovićfoto: Savo Prelević

On je objasnio da je predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću ranije predočio da je njegova funkcija ograničena do septembra zbog obaveza na Medicinskom fakultetu, gdje je šef katedre za hirurgiju, kao i obaveza na Odjeljenju za digestivnu hirurgiju, gdje obavlja najsloženije operacije nad pacijentima s najtežim malignim oboljenjima.

“Sav profesionalni i dio privatnog života posvetio sam hirurgiji, a rezultat toga je Trinaestojulska nagrada”, kazao je.

Lazović je rekao da je u prijateljskoj atmosteri Simoviću ponovio da zbog profesionalnih obaveza na Medicinskom fakultetu i u KC-u odlazi s te funkcije. “Moje povlačenje s mjesta šefa KMŠ-a nema veze s izbornim rezultatom. Podsjetiću da sam nakon izborne pobjede DPS-a i koalicionih partnera 2016. godine podnio ostavku na mjesto direktora Kliničkog centra. Tačno je da sam ja član Glavnog odbora DPS-a i tako će i ostati”, kazao je “Vijestima”.

Mugoša je, inače član NKT-a, odgovarajući da li ima smisla da to tijelo u dosadašnjem sastavu nakon ćutanja o masovnim okupljanjima donosi bilo kakve naredbe, odgovorio da kao ljekar i specijalista epidemiologije može da govori samo u svoje i u ime IJZ, kojim rukovodi.

Kazao je da svi članovi NKT-a, koji tom tijelu pripadaju po znanju ili funkciji, naravno odgovaraju za svoje postupke.

“Sve što sam govorio i radio stojim iza toga - ko god bude kao epidemiolog i ima bilo koju funkciju u IJZ, NKT ili drugom tijelu, može da ponovi ovo što govorim, a to se ponavlja u cijelom svijetu. Svaki epidemiolog će ponoviti - ne nalazite se na mjestu s velikim brojem ljudi, nosite maske, perite ruke. To je jedino što mogu da odgovorim’’, poručio je Mugoša.

Na “patriotskim skupovima” održanim u četvrtak i nedjelju, a na kojim su prekršene mjere NKT-a, bili su prisutni članovi tog tijela Ivan Vuković i Predrag Bošković.

Vuković na 'patriotskom skupu' na Cetinju
Vuković na "patriotskom skupu" na Cetinjufoto: Facebook.com

Mjere su se kršile i na skupovima kojim se proslavljala izborna pobjeda opozicije, takozvanim litijama i kontralitijama...

Predsednik NKT-a Milutin Simović saopštio je da nije prisustvovao patriotskom skupu koji se sinoć održao na Trgu nezavisnosti u Podgorici, nakon što je na Fejsbuku, s njegovog profila, emitovan prenos tog masovnog okupljanja uživo.

Simović
Simovićfoto: Savo Prelević

Objasnio je da mu, kao šefu NKT-a, nije mjesto na javnim skupovima i da je administrator greškom emitovao prenos na njegovom, umjesto na svom fejsbuk profilu.

Iz NKT-a juče, između ostalog, nisu odgovorili zašto nisu upozoravali na epidemiološki rizik koji može izazvati skup održan u nedjelju veče, kao što su to radili za prethodna okupljanja.

Skoro trećina uzorkovanih pozitivna

Među 380 analiziranih uzoraka laboratorije IJZ otkrile su 106 novih slučajeva infekcije novim koronavirusom. Iz Berana je 48 novopozitivnih, Podgorice 18, Andrijevice devet, Bijelog Polja pet, Pljevalja četiri. Po dva nova slučaja su iz Kotora i Tuzi i po jedan iz Bara, Mojkovca i sa Cetinja.

Iz IJZ je saopšteno da je prijavljen jedan smrtni ishod kod kovid pozitivnog pacijenta iz Nikšića, rođenog 1956. godine, koji je liječen u Opštoj bolnici Nikšić. Ukupan broj smrtnih slučajeva od marta je 109, a od juna 100. Prijavljen je oporavak kod 41 pacijenta.

Mugoša je juče ocijenio da je zabrinjavajući porast oboljelih i zamolio sve da nose maske, drže socijalnu distancu i vode računa o higijeni prostora i ruku, što su tri osnovne, ali vrlo učinkovite mjere.

Mugoša
Mugošafoto: PR Centar

“Ako svi poštujemo ove mjere 20 dana možemo da obuzdamo ovu infekciju. Molim sve ponovo da se uzdržimo od masovnih okupljanja, smanjimo epidemiološki rizik, poštujemo sebe, svoje i da to radimo za zajednicu. To je jedini način na koji možemo da pomognemo svima nama”, poručio je Mugoša.

Radojević je juče rekao da je hospitalizovano 126 pacijenata, od kojih je sedam na mehaničkoj ventilaciji.

Bonus video: