Aparat za magnetnu rezonancu u KCCG opet u kvaru

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je prošle godine isplatio više od 650.000 eura dvijema privatnim klinikama koje imaju aparate za magnetnu rezonancu

6654 pregleda 3 komentar(a)
Jedan od MR aparata pušten u rad 3. oktobra 2018, Foto: KCCG
Jedan od MR aparata pušten u rad 3. oktobra 2018, Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je juče da je aparat za magnetnu rezonancu (MR) od 1,5T njihovog Centra za radiološku dijagnostiku u kvaru.

“Aparat je u upotrebi od 2009. godine, a naša ustanova raspolaže sa još dva savremena aparata za MR dijagnostiku... Svi zakazani pacijenti, dodatnim naporima zaposlenih Centra za radiološku dijagnostiku, preglede će obaviti na navedena dva aparata koja su u punoj funkciji”, stoji u saopštenju institucije na čijem je čelu Jevto Eraković.

KCCG ima aparat od 3T u Centru za radiološku dijagnostiku koji je instaliran u oktobru 2018. godine i drugi, poluotvoreni MR aparat instaliran u aprilu iste godine u Institutu za bolesti djece.

U saopštenju se dodaje da se radi na rješavanju kvara i da će o tome obavijestiti javnosti čim problem bude riješen.

Jedan od aparata u Centru pokvario se i sredinom januara, a ponovo je bio u funkciji manje od nedjelju dana kasnije.

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je prošle godine isplatio više od 650.000 eura dvijema privatnim klinikama koje imaju aparate za magnetnu rezonancu.

“Vijesti” su objavile da je država 2018. godine privatnicima za MR preglede platila više od pola miliona eura, iako je KCCG u jesen 2018. postao bogatiji za još jedan takav aparat. Izdvajanja za troškove ove vrste pregleda su te godine porasla više nego dva puta u odnosu na 2017. godinu, kada je privatnicima plaćeno 226.730 eura.

Prema podacima FZO, najviše novca privatnicima je 2018. godine uplaćeno upravo za preglede na magnetnoj rezonanci kod privatnika u posljednjem kvartalu godine, kada je nabavljen novi aparat vrijedan više od 1,4 miliona.

Javni zdravstveni sistem, odnosno KCCG, raspolaže sa dva MR aparata i trećim koji je u Dječjoj bolnici.

Procedura je takva da svi koji čekaju duže od mjesec na pregled, mogu o trošku države da budu upućeni u neku od dvije privatne klinike koje imaju aparate za magnetnu rezonancu.

Nadležni su rast troškova pregleda kod privatnika pravdali činjenicom da je stariji aparat bio dva do tri mjeseca van funkcije, što je prouzrokovalo liste čekanja, ali i time što je novi zahtijevao instalaciju i obuku kadra.

Bonus video: