Vijeće studenata FPN: Iznenađeni smo stavom i terminologijom onih od kojih učimo

"Kao srž i osnovna ćelija akademske zajednice, mi studenti, pozivamo sve aktere javne scene da zajedno čuvamo bogatstvo koje nam je pruženo životom u multietničkoj državi"

15080 pregleda 160 reakcija 25 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi FPN, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi FPN, Foto: Boris Pejović

Vijeće studenata Fakulteta političkih nauka (FPN) želi da se ogradi od nacionalizma i svih govora mržnje, i da osudi iste, ne uzimajući u obzir političke preferencije, navodi se na zvaničnom Instagram profilu tog vijeća.

"Svjedoci smo neprikladnih i neumjerenih izjava, kojih, nažalost, ovih dana ne nedostaje na javnoj sceni u našoj zemlji. Naročito smo iznenađeni stavom i upotrebom terminologije onih od kojih učimo i koji bi nam trebali biti primjer. Kao srž i osnovna ćelija akademske zajednice, mi studenti, pozivamo sve aktere javne scene da zajedno čuvamo bogatstvo koje nam je pruženo životom u multietničkoj državi. Bez mržnje. Bez predrasuda. Sa poštovanjem. Podstaknuti željom da se iz nacionalnog izdignemo na građanski nivo, apelujemo na jačanju kulturne, suverene i građanske Crne Gore jer samo tako možemo krenuti naprijed", piše u postu Vijeća studenata FPN na Instagramu.

Saradnik u nastavi na FPN Nemanja Batrićević preksinoć je na skupu u Podgorici, koji su najavile, kako sebe nazivaju crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa, rekao: "Potonja je ura Dritane Abazoviću, Žarko i Luka Rakčeviću i Filipe Adžiću. Ako predate Crnu Goru četnicima bićete upamćeni kao izdajnici."

Batrićević je tada takođe rekao da su se okupili da poruče da se ne stide imena crngorskog i da pošalju poruku Bošnjacima, Hrvatima, Muslimanima da nijesu sami.

"Bez vas, Crna Gora nam nije ni potrebna", rekao je.

Kazao je da su tu da obećaju da se neće dati "ravnogorskoj fukari".

Bonus video: