mještani kolašinskog sela

Rečinjani neće dati rijeku bez puta

Investitor male elektrane Slaven Burzanović tvrdi da ne izbjegava sastanak sa mještanima, već da je ranije najavio da je spriječen i da su svuda uradili i više nego što je bilo neophodno ili je zahtijevano

21881 pregleda 164 reakcija 9 komentar(a)
Radovi na gradnji male elektrane -, Foto: Privatna arhiva
Radovi na gradnji male elektrane -, Foto: Privatna arhiva

Predstavnici mještana kolašinskog sela Rečine juče su najavili da će spriječiti nastavak radove na maloj hidroektrani (mHE) na Rečinskoj rijeci.

Koncesionar na tom vodotoku je firma „Hydro Logistics“, čiji je vlasnik Slaven Burzanović, a radovi na mHE počeli su prije mjesec. Brojne zahtjeve, koje su prvobitno imali prema investitoru, kako objašnjavaju, sveli su na dva. Traže asfaltiranje šest kilometara puta od Skrbuše do sela i da im se omogući nesmetano korišćenje vode iz Rečinske rijeke za navodnjavanje njiva, voćnjaka i livada.

“Ne prepoznajemo volju investitora da udovolji našem zahtjevu kada je riječ o asfaltiranju puta. Predstavnici “Hydro Logistics“ nijesu se pojavili na sastanku, koji je danas trebalo da imamo u kabinetu predsjednika opštine Milosava Bulatovića. Lokalna uprava tvrdi da sve treba da se rješava na nivou države. S obzirom na to da predstvanici investitora izbjegavaju dogovor s nama, ali i komunikaciju telefonom, odlučili smo se da spriječimo nastavak radova“, kazali su “Vijestima“ vlasnici imanja u Rečinama Lekso Rakočević, Vuk Dukić, Nikola Rakočević i Vasilije Ivanović.

Kažu da do svojih imanja u tom selu jedva stižu oštećenim makadamskim putem, koji su minulih godina sami popravljali. Sva ulaganja u Rečine bila su, kako tvrde, to što je jedan od koncesionara šuma “tamponirao“ tu saobraćajnicu. Iz Rečina se, objašnjavaju, godinama samo uzimalo, a malo šta vraćalo i sa nivoa države i opštine.

“Iz okoline našeg sela odvezeno je više od 10.000 kubika drvne građe. Iz korita Rečinske rijeke odvezeno je ko zna koliko kamena za izgradnju obaloutvrde Tare. Sada evo i koncesija za vode. Duboko svjesni posljedica po prirodu i svih relavantnih stavova protiv gradnje mHE, mještani su bili riješeni da sve to zanemare, samo da bi nam doveli asfalt. Smatramo da je to preduslov da selo živne. Ako nema asfalta, onda nemamo ni koristi od mHE, samo štetu“, objašnjavaju Rečinjani.

Sa investitorom su, kako tvrde, namjeravali da potpišu ugovor koji bi ga obavezivao na ispunjavanje obaveza. U tom selu je oko 150 vlasnika imanja, od kojih mnogi ne žive tu. Još od 1990. godine, tvrde, postoji projekat asfaltiranja puta do njihovog sela. Međutim, sve je ostalo samo u planovima, pa lokalna uprava sve ove godine nije našla način da taj projekat završi.

Burzanović je juče “Vijestima“ kazao da ne izbjegava sastanak sa mještanima, već da je ranije najavio da je spriječen da juče dođe u Kolašin. Novi sastanak, kaže, biće organizovan uskoro, a nada se dogovoru kojim će mještani biti zadovoljni.

“Naravno da ćemo se dogovarati. Svuda gdje smo došli ponašali smo se kao dobri domaćini, odgovorna firma, koja brine o društvenom interesu. Svuda smo uradili i više nego što je bilo neophodno ili je zahtijevano. Tako će biti i ovog puta. Očekujem da se do kraja sedmice sastanemo sa mještanima. Put će i nama koristiti. Nema riječi o ignorisanju ili zanemarivanju interesa te mjesne zajednice, naprotiv“, kazao je Burzanović.

Prema njegovim riječima, gradnja mHE na Rečinskoj rijeci odvija se u skladu sa zakonom, uz svu potrebnu dokumentaciju, a imovinsko–pravni odnosi riješeni su još prije par godina.

Preporučujemo za Vas