Čarapićeve mašine ne rade, KC veš pere u Tivtu

Klinički centar u aprilu, u hitnom postupku, kupio skupe mašine od sina bivše vrhovne tužiteljke, ali posteljinu i sada šalju u vešeraj na primorje

38378 pregleda 334 reakcija 38 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Iako je Klinički centar (KC) u aprilu po hitnom postupku nabavio mašine za pranje veša od firme “Pro Horeca”, bolničku posteljinu, čaršave i uniforme praće, sušiće i peglaće firma iz Tivta i to za 45.000 eura.

Iz KC juče nisu odgovorili “Vijestima” zašto mašine kupljene hitnom nabavkom od firme “Pro Horeca” nisu u funkciji, da li su vraćene i hoće li dobiti novac nazad. Iz te ustanove nisu saopštili ni u kojoj su podgoričkoj firmi koristili usluge pranja i sušenja veša, od kako su se tri mašine u vešeraju KC pokvarile početkom marta.

Uprava za imovinu je 15. aprila donijela odluku o hitnoj nabavci opreme za kuhinju i vešeraj u KC, vrijednu 300 hiljada eura. Hitnost nabavke, koja je predviđala da u roku od deset dana bude sproveden kompletan postupak, obrazložena je u tom trenutku epidemiološkom situacijom u zemlji.

Međutim, dokumentacija do koje je došao istraživački centar MANS-a pokazuje da je odluka o raspisivanju tendera donijeta samo dan prije nego što je potpisan ugovor. Posao nabavke opreme za KC dobila je podgorička kompanija “Pro Horeca”, Mirka Čarapića.

MANS je u maju objavio i da u odluci o pokretanju hitne nabavke opreme za kuhinju i vešeraj u KC, koju potpisuje direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, osim pozivanja na situaciju sa novim koronavirusom, nema detaljnijeg obrazloženja zašto se tako vrijedna nabavka sprovodi po hitnom postupku. Nije navedeno ni koju vrstu opreme za kuhinju i vešeraj je tražio KC, niti kako je Uprava došla do cijene od 300 hiljada eura. U ugovoru, objavljenom na sajtu Uprave za javne nabavke, nije naveden precizan rok za isporuku kupljene opreme, već piše da će “Pro Horeca” robu “isporučivati sukcesivno, po potrebi i zahtjevu naručioca”.

Iz KC su tada odgovorili Televiziji Vijesti da su se početkom marta pokvarile čak tri mašine za pranje veša, dva parna kotla i dva kipera, bez mogućnosti popravke, jer se za tu opremu više ne proizvode rezervni djelovi zbog starosti.

“Prepoznali smo da će opterećenost ustanove u nekom dužem periodu biti svedena na minimum i da to može biti pogodan trenutak da se obavi renoviranje opreme i prostora kuhinje i vešeraja, a što je najvažnije bez sopstvene kuhinje i vešeraja nijesmo smjeli ući u situaciju kada je ionako povećan epidemiološki rizik. S tim u vezi, obratili smo se Upravi za imovinu za podršku, jer u redovnom Planu nabavki za tekuću godinu za isto nije bilo sredstava. Epidemiološka situacija u Crnoj Gori se neočekivano brzo stabilizovala. Ipak, kako idu ljetnji mjeseci kada je rutinski rad KC smanjen, vjerujemo da ćemo sve postupke brzo završiti”, piše u odgovoru.

Međutim, izvori “Vijesti” tvrde da nove mašine, nabavljene od firme “Pro Horeca”, čiji je direktor sin nekadašnje vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić, nisu ni počele da se koriste tokom prethodna četiri mjeseca. To iz KC juče nisu ni potvrdili, niti demantovali.

Prema nezvaničnim saznanjima, usluge pranja i sušenja veša koristili su u jednoj podgoričkoj firmi.

KC je početkom avgusta objavio tendersku dokumentaciju za nabavku usluga pranja, sušenja i peglanja veša, vrijednih 45.000 eura. U tehničkim specifikacijama piše da je neophodno pranje na 90 stepeni jastučnica, jorganskih navlaka, pidžama, uniformi, peškira, kompresa, benkica i stolnjaka, i sušenje, pranje štep deka, ćebadi i jastuka na temperaturi od 40 do 60 stepeni, a prema potrebama i pranje i sušenje infektivnog veša. Pojedini veš neophodno je i peglati.

KC je krajem prošlog mjeseca donio odluku o najpovoljnijem ponuđaču, firmi “Polar Clean hemijska” d.o.o. iz Tivta. Rok za žalbe je istekao, ali nije poznato da li je i potpisan ugovor sa ovom kompanijom.

Bonus video: