novoimenovani izaslanik odbrane Republike Slovenije

Bošković se sastao sa Geršakom: Slovenija jedna od ključnih savezničkih zemalja

Geršak se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general majorom Dragutinom Dakićem

7829 pregleda 19 komentar(a)
Sa sastanka Boškovića i Geršaka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka Boškovića i Geršaka, Foto: Ministarstvo odbrane

Republika Slovenija za Crnu Goru jedna je od ključnih savezničkih zemalja, čija su podrška i pomoć od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak crnogorske vojske, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, prilikom prijema u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Republike Slovenije na rezidentnoj osnovi, kapetana bojnog broda Borisa Geršaka.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je razgovor bio posvećen nastavku jačanja bilateralne i regionalne saradnje u odbrambenoj oblasti.

Bošković je poručio da je zadovoljan "konstantnim unaprjeđivanjem saradnje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane, a posebno kroz zajedničko učešće u regionalnim inicijativama, vojnim vježbama i međunarodnim misijama i operacijama", ali i ukazao i na značaj priključenja ostalih zemalja Zapadnog Balkana NATO-u, kao najboljoj garanciji mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

On je informisao sagovornika o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama.

Kako se dodaje, Geršak je istakao značaj kontinuiranog dijaloga dvije zemlje, odlične saradnje i prijateljstva u političkom i odbrambenom okviru, što samo može da doprinese regionu u cjelini.

"Iskustvo Crne Gore, ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju značajan uspjeh, što je dragocjeno za Jugoistočnu Evropu", kazao je Geršak i naglasio da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova saradnje i njenog daljeg intenziviranja.

Iz Ministarstva ističu da je poseban akcenat stavio na nastavak saradnje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence) u Letoniji, kao i na dalje unaprjeđivanje saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.

Geršak se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general majorom Dragutinom Dakićem.

Dakić je kazao da je zadovoljan što je prvi put ustanovljen vojni ataše Slovenije na rezidentnoj osnovi, kao i da će uskoro i Crna Gora imati svog vojnog atašea u toj zemlji.

"Saglasni su da dvije zemlje imaju sjajnu vojnu saradnju, sa nadom da će se ona dalje unaprjeđivati", zaključeno je u saopštenju.