Nova serverska infrastruktura

UCG: Sistem sala Centra informacionog sistema potpuno renovirana

Kako se dodaje, prije godinu dana je rektor Danilo Nikolić sklopio novi ugovor na 15 godina o donaciji Telekoma Crne Gore, sa kojim je Univerzitet Crne Gore povećao brzinu konekcije između jedinica na 1 Gbps, odnosno za 100 puta

6330 pregleda 0 komentar(a)
Nova serverska infrastruktura, Foto: UCG
Nova serverska infrastruktura, Foto: UCG

Sistem sala Centra informacionog sistema, koja je srce informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, rekonstrusana je i unaprijeđena novom serverskom infrasrukturom koja će unaprijediti sve segmente rada na Univerzitetu Crne Gore, saopšteno je iz ove ustanove.

Direktor Centra informacionog sistema UCG Miodrag Zarubica kazao je da je u salu investirano ukupno oko 140 hiljada eura, od čega je 30 hiljada eura uloženo i u građevinske radove, a 100 hiljada u serversku inftastrukturu, 10 hiljada na klimatizaciju i monitoring sistema.

„Ova sala je glavno čvorište svih konekcija Univerziteta Crne Gore, prevashodno sa 22 organizacione jedinice, u Podgorici, Kotoru, Igalu, Cetinju, Nikšiću, Beranama i Bijelom Polju. Na njenoj serverskoj infrasturkti funkcionišu sve platforme koje su ključne za funkcionisanje Univerziteta Crne Gore, počev od studentske službe, baze kadrovske evidencije, finansija, računovodstva, preko baze nastavnog kadra, platforme za Distance learning ili učenja na daljinu, veb servera, mejl servera i svih ostalih sistema važnih za neometan rad“, pojasnio je Zarubica.

Kako se dodaje, prije godinu dana je rektor Danilo Nikolić sklopio novi ugovor na 15 godina o donaciji Telekoma Crne Gore, sa kojim je Univerzitet Crne Gore povećao brzinu konekcije između jedinica na 1 Gbps, odnosno za 100 puta.

Zarubica ističe da Sala raspolaže i spoljnim linkom prema GEANT mreži, naprednoj panevropskoj akademskoj i istraživačkoj mreži koja na vlastitoj optičkoj infrastrukturi trenutno povezuje više od 50 miliona korisnika širom Evrope.

"Trenutno je akademska mreža UCG povezana sa GEANT-om brzinom od 1 Gbps. U narednom periodu, u dogovoru sa GEANT-om, brzina spoljnog linka će biti povećana na 20Gbps nakon nabavke novog rutera sa potrebnim performansama. U planu nam je da zamijenimo i firewall (odbrambeni sistem), što će ubrzati i učiniti protok informacija na UCG brzim i bezbjednijim“, pojasnio je Zarubica i dodao da je za ovu investiciju Univerzitet predvidio 70 hiljada eura.

Sa rekonstrukcijom sale, dodaje on, instalirani su HP serveri posljednje generacije koji omogućavaju razvoj i unapređenje postojećih softvera i lakši rad na cijelom Univerzitetu.

„Sistem sala ima instaliran i radius server za Eduroam mrežu, koja je dostupna na svim kampusima Univerziteta Crne Gore i u brojnim visokoškolskim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom Evrope i svijeta, koja svojim korisnicima omogućava besplatan, bezbjedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom svijeta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke akademskog mejla“, navodi Zarubica.

Prema njegovim riječima, u Sistem sali se realizuje razmjena internet saobraćaja za Crnu Goru ili Montenegro exchange point (MIXP), mjesto koje spaja operatere koji rade u Crnoj Gori, odnosno Crnogorski Telekom, Telenor, Mtel, Telemach, Agenciju za telekomunikacije Crne Gore i Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore.

„Agencija za telekomunikacije Crne Gore u sistem sali CIS UCG ima postavljene svoje servere kojima nadzire i mjeri brzinu internet saobraćaja operatera u Crnoj Gori. U sistem sali se nalazi i jedini F-route server na Balkanu, a takođe i tehnički administrator državnog domena ME u našoj sali se nalazi i jedan od njihovih DNS servera “, navodi Zarubica.

Takođe se dodaje da je u Sali instaliran i novi monitoring sistem koji mjeri vlažnost, temperaturu vazduha i signalizira beznaponsko stanje, te za sve ovo šalje alarmne poruke automatski na mejl i SMS zaduženim licima u Centru informacionog sistema UCG.

Kada je riječ o građevinskim radovima, Zarubica kaže da je rekonstruisana unutrašnjost sale i između ostalog, postavljena su automatska protivpožarna vrata sa ID identifikacijom, koja služe za kontrolu ulaza ovlašćenih lica u sistem stalu i samim tim povećava bezbjednost sale.

Postojeći sistem za klimatizaciju je dopunjen sa dodatnim jedinicama i sistemom kontrole temperature. Postavljeni su i alarmni sistemi, protivprovalni i protivpožarni sistem, zaštitne rešetke na prozorima i zamijenjena stara neonska rasvjeta, sa savremenom LED rasvjetom kojom se optimizuje potrošenja energije, a pored ovoga sala u sali su postavljene i nove kamere za video nadzor, piše u saopštenju.